Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHDo 5. augusta rok za podnošenje zahtjeva za podršku ruralnom razvoju u...

Do 5. augusta rok za podnošenje zahtjeva za podršku ruralnom razvoju u 2023. godini

Do 5. augusta potencijalni korisnici mogu podnijeti zahtjeve za podršku po modelu ruralnog razvoja u 2023. godini iz Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ministarstvo je objavilo Pravilnik za model ruralnog razvoja, u kojem se nalaze informacije o korisnicima i uslovima koje moraju ispunjavati korisnici novčane podrške po modelu ruralnog razvoja u 2023. godini, prihvatljivim ulaganjima, troškovima, minimalnoj i maksimalnoj vrijednosti ulaganja, osnovnom i dodatnom iznosu podrške, mjerama i dokumentima koje treba priložiti uz obrazac zahtjeva.

Također, iz Ministarstva navode da su kroz Pravilnik precizirani uslovi za ostvarivanje podrški za ulaganja u poljoprivredne mašine i priključne uređaje, ulaganja u poljoprivrednu opremu za biljnu proizvodnju, stočarstvo ili ribarstvo, zatim ulaganja u rasplodnu stoku, u građevinske objekte na porodičnim gazdinstvima, u podizanje višegodišnjih nasada, te ulaganja u pripremu za legalizaciju građevinskih objekata i ispunjavanje okolišnih standarda, kao i ulaganja u građevinske objekte i opremu za prehrambenu industriju, ulaganja putem kreditne linije Razvojne banke FBiH i ulaganja u certificiranje organske proizvodnje.

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede skrenuli su pažnju na potrebu ažuriranja podataka transakcijskih računa korisnika u Registru poljoprivrednih gazdinstava i klijenata s ciljem pravovremene isplate sredstava na račune korisnika.

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za podršku je 5. august, osim za ulaganja finansiranja putem kreditne linije Razvojne banke FBiH za što je krajnji rok 1. august 2024. godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Fena

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO