Petak, 29 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHDnevnice porasle 50 posto, ali radnika nema

Dnevnice porasle 50 posto, ali radnika nema

Nova građevinska sezona samo što nije počela, a kompanije se ponovno suočavaju s problemom nedostatka radnika.

Obučenih zidara, tesara, bravara, armirača, kranista, keramičara, molera… gotovo da i nema. Bh. radnici rade za firme iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, koje su ih privukle većim platama i boljim uslovima rada.

Jedini način da zadržite radnike je da im osigurate bolji standard, a to su poslodavci u BiH prekasno shvatili, nažalost, neki još uvijek i nisu, piše Večernji list BiH.

Prema istraživanju tržišta rada u FBiH koje je Federalni zavod za zapošljavanje proveo krajem 2022. godine, deficitarna zanimanja u 2023. su prodavač – trgovac, konobar, šivač, bravar, zavarivač, operater u pozivnom centru, kuhar, vozač kamiona, zidar, CNC operater, stolar, tesar, krojač, armirač, elektrotehničar i strojarski tehničar.

Iskazana je i značajna potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove.

Nedostatak zanatlija na tržištu rada problem je već godinama, a razlog leži u tome što se tog kadra malo školuje te što veliki broj onih koji su obučeni odlazi u inostranstvo.

Vlasnici kompanije koje posluju u ovoj oblasti kažu da je alarm uključen jer i uz povećanje dnevnica nema ko raditi. Radnike u oblasti završnih radova u građevinarstvu, molere, keramičare i regipsere ne zadržavaju ni veće dnevnice koje idu i do 120 KM, zbog čega je sve teže naći dobrog majstora.

Nekada podcijenjeni radnici, čije smo usluge navikli plaćati po relativno povoljnim cijenama, danas zarađuju više nego uredski službenici i direktori, a zbog obujma posla prinuđeni su odbijati angažmane, dizati cijene i postavljati uslove.

Dnevnice fizičkih radnika, berača, kopača, kao i zanatlija, poput zidara, armirača, keramičara i drugih, toliko su porasle da ih je postalo nemoguće naći za manje od 100 maraka uz osiguran obrok.

Da su dnevnice drastično porasle, potvrdio je i banjalučki moler Aleksandar Radosavljević koji kaže da je do radnika sve teže doći iako na domaćem tržištu vlada velika potražnja.

– Dnevnice radnika pomoćnika sada idu i do 70 KM, a majstora do 110 KM, ovisno od njegovoj sposobnosti i tome što se radi – rekao je za Srpskainfo Radosavljević.

Da je veliki problem naći radnike suglasan je i keramičar iz Bijeljine Dragoljub Jović.

– Dnevnice idu i do 100 KM te, bez obzira na to, radnika nema. Zbog nedostatka radne snage uzimamo manje poslove, ne možemo dogovoriti posao u zgradama – rekao je Jović, dodajući da su zbog povećanja dnevnica morali korigovati cijene usluga.

– Lani je dnevnica majstora iznosila 80 KM, a sada ide i do 120 KM, dok fizikalci imaju od 60 KM do 75 KM. Cijena krečenja po kvadratu prošle godine bila je dvije marke, a sada je 2,20 KM – rekao je jedan moler iz Ugljevika.

Keramičari naplaćuju minimalno 15 – 28 KM po kvadratu. Pa tako najslabiji majstor, ako položi deset kvadrata dnevno, neće zaraditi ispod 150 KM. Upućeni tvrde da vrhunski keramičar dnevno može zaraditi i do 400 KM. Suočeni s hroničnim nedostatkom radnika poduzetnici su se okrenuli prema inozemstvu. Kompanije u BiH odlučuju se na zapošljavanje ljudi iz raznih zemalja, tako da nije rijetkost vidjeti radnike iz Nepala, Bangladeša…

(Biznisinfo)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO