Petak, 12 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHDelić: Vlada FBiH prvi put osigurala sredstva za unapređenje rada centara za...

Delić: Vlada FBiH prvi put osigurala sredstva za unapređenje rada centara za socijalni rad

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić izjavio je danas da će Vlada Federacije BiH prvi put osigurati sredstva u svrhu unapređenja rada i poslovanja centara za socijalni rad.

Nakon sastanka sa direktorima i predstavnicima centara i službi za socijalni rad u Federaciji BiH, ministar Delić je istaknuo da se radi o kapitalnom transferu u vrijednosti od dva miliona KM, dok se druga stavka odnosi na unapređenje rada i ljudskih resursa u svrhu provođenja federalnih propisa.  

Ovo je prvi sastanak Federalnog ministarstva rada i socijalne politike sa predstavnicima svih centara za socijalni rad, a sazvan je kako bi se centrima predstavili program rada i budžet Ministarstva za 2024. godinu, te razgovaralo o implementaciji federalnih propisa u centrima za socijalni rad.

Delić kaže da su centri za socijalni rad uvijek na marginama društva, osim kada treba da se pozovu na odgovornost po pitanju nasilja u porodici.

Cilj sastanka je, kako je kazao, iznaći modele jačanja kapaciteta centara za socijalni rad i unaprjeđenja usluga prema krajnjim korisnicima.

Istakao je da su centri za socijalni rad u milosti i nemilosti osnivača te da je potrebno napraviti alate komunikacije, jer provode federalne propise, oko čega imaju mnogo posla, što nije njihov primarni posao.

Dodao je također da su na sastanku razgovarali o anketi koju je Ministarstvo poslalo tim institucijama o unaprjeđenju posla i odnosa osnivača prema njima, kao i o digitalizaciji procedura.

Delić je upozorio i na status uposlenika centara za socijalni rad, koji nisu službene osobe, iako rade veoma opasan i kompleksan posao, te da je uputio inicijativu Federalnom ministarstvu pravde, kako bi izmijenili zakon u tom pogledu.   

Također su razgovarali i o ponovnom uvođenju inspektorata za oblast socijalne zaštite pri Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, a ministar Delić je kazao da će organizirati sastanak sa osnivačima centara za socijalni rad kako bi razgovarali o njihovom unapređenju.

– Predstavnici centara su rekli da imaju problema sa smještajem djece sa poremećajima u ponašanju. Ovo pitanje želimo razmatrati na sjednici ministarske koordinacije, gdje učestvuju svi kantonalni ministri i nadam se da ćemo pronaći određene modele – istakao je Delić.

Dodao je da će ukinuti alat koji je stvarao velike administrativne obaveze, a koji se tiče revizije dječjeg dodatka.

– Izmjene tog zakona smo već pripremili i uputili u zvaničnu  proceduru. Predvidjeli smo i ukidanje cenzusa, posebno za osobe sa invaliditetom, čija naknada neće ulaziti u prihodovni cenzus – istakao je.

Delić je kazao da su se sudionici sastanka dogovorili da se nalaze kvartalno, kako bi razmjenjivali stavove, mišljenja, probleme i ideje.

Direktorica Centra za socijalni rad Novi Travnik Alma Lisica kazala je da je to prvi put da predstavnici centara imaju priliku da djeluju te da upute savjete, kritike i nedostatke u svom radu.

Istakla je da su centri najneuređenije institucije Federacije BiH, navodeći da se to odnosi na njihov radni status i ovisnost o osnivačima.

– Obavljamo najsloženije postupke koji se odnose na građane FBiH, a nismo imali priliku učestvovati u reformama – kazala je.

Direktorica Centra za socijalni rad Tuzla Lejla Sadiković istakla je da njihov posao nije nikome zanimljiv, da ih se veoma malo pita za sve, a da su odgovorni za sve ono što se dešava u društvu.

Tvrdi da su involvirani u veliki broj propisa gdje nisu uključeni u njihovo donošenje niti su im date upute kako da postupaju.

Fena

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO