Srijeda, 8 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHDelić o javnom pozivu za pomoć građanima: Nije nužno otvaranje računa u...

Delić o javnom pozivu za pomoć građanima: Nije nužno otvaranje računa u banci

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je konferenciju za novinare na kojoj je govorio o najčešćim nedoumicama građana koje se odnose na raspisani Javni poziv za dodjelu novčane pomoći EU energetski siromašnim domaćinstvima.

Delić je naglasio da građani prijave podnose u općinama ili drugim ustanovama koje su općine odredile, poput mjesnih zajednica ili centara za socijalni rad.

Međutim te informacije stanovnici mogu dobiti unutar jedinica lokalne samouprave na području gdje žive.

“Postoji veliki broj nedoumica i upita i u narednom periodu ćemo sastaviti najčešća pitanja i odgovore i objaviti na alatima za komunikaciju”, rekao je Delić.

Jedan od najčešćih upita građana odnosi se na dokumentaciju te Delić ističe da kućnu listu predaju svi oni koji apliciraju, bez obzira da li žive sami ili u domaćinstvu.

Građani koji nemaju otvoren račun u banci, a s obzirom na to da je riječ o jednokratnoj pomoći, uz prijavu mogu priložiti broj žiroračuna sebi bliske osobe. To znači da penzioneri ili svi oni koji nemaju otvoren račun u banci neće morati radi ove isplate otvarati račun.

“Penzioneri koji primaju penziju preko pošte, mogu pomoć primiti i preko druge osobe, mora se navesti ime i prezime vlasnika računa. Dakle, ako nemaju otvoren račun ili ne žele, a svakako mogu otvoriti ali to košta vremena i novca, u rubriku koja se odnosi na to mogu popuniti podatke osobe kojoj vjeruju”, objašnjava Delić.

Potrebno je predati i CIPS-ove prijavnice boravka svih članova domaćinstva.

“Pozivam sve jedinice samouprave da ne traže od građana bilo kakva dodatna dokumenta”, naglasio je Delić.

Na poziv se imaju pravo prijaviti četiri kategorije domaćinstva u kojima žive građani koji mogu ostvarii pravo.

“Ako se u jednom domaćinstvu nalazi više kategorija pomoć se može dobiti samo po jednom osnovu. Svako iz tih kategorija se može prijaviti, ali na kraju kada uparimo podatke i liste znat ćemo ko je ostvario pravo na pomoć. Lista će biti objavljena i postojat će rok za žalbu”, naveo je Delić.

Objasnio je i zašto jednostavno nisu uplaćena sredstva svim penzionerima jer imaju evidenciju penzionera.

“Prekršili bi na taj način sporazum sa EU jer se sredstva ne dijele pojedincima već domaćinstvima”, rekao je.

Kategorije stanovništva koje ostvaruju pravo na povu novčanu pomoć je odredila radna grupa koja je pripremila plan utroška, prema kojoj će kategorija penzionera ostvariti pomoć do 300 KM, a ostali do 600 KM.

“Želim da naglasim da je ovo prvi transfer EU prema državi BiH i imamo rok do kraja aprila da podnesemo izvještaj. Ako izvještaj bude negativan nećemo više imati pravo da ostvarujemo prava na ovakva grant sredstva”, zaključio je Delić.

Klix

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO