Nedjelja, 19 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHDanas svečano otvaranje banjalučke Arnaudije

Danas svečano otvaranje banjalučke Arnaudije

Centralna svečanost otvaranja obnovljene Arnaudije džamije u Banjoj Luci bit će upriličena danas, s početkom u 11.00 sati, čime će ovaj banjalučki biser i simbol grada na Vrbasu i zvanično ponovo otvoriti vrata svim vjernicima. 

Svečanoj ceremoniji otvaranja Arnaudije nakon 31 godinu od rušenja, 7. maja 1993. godine, prisustvovat će veliki broj zvanica iz Bosne i Hercegovine i Turske.

Prisutnima će se obratiti poglavar Islamske zajednice u BiH reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, banjalučki muftija Ismail ef. Smajlović, direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbaš, direktor Generalne vakufske direkcije Republike Turske Sinan Aksu, te ministar za kulturu i turizam Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy.

Također, planirana su obraćanja potpredsjednika entiteta RS Ćamila Durakovića,  gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića i drugih gradskih i entitetskih zvaničnika.

Pozdravnu riječ dobrodošlice u ime domaćina uputit će hafiz Muamer-ef. Okanović, glavni banjalučki imam, dok će dovu na kraju programa proučiti zamjenik reisul-uleme Enes Ljevaković.

U vjerskom dijelu programa nastupit će učači Kur'ana iz BiH, a bit će izvedeno i nekoliko ilahija. Nakon vjerskog programa i obraćanja presijecanja vrpce u Arnaudiji će biti klanjan podne-namaz.

Arnaudija će biti otvorena na Dan džamija u Bosni i Hercegovini koji se obilježava danas, 7. maja, u znak sjećanja na dan kada je u Banjoj Luci 1993. godine minirana Ferhadija džamija.

Tokom agresije na BiH porušeno više od 800 džamija, skoro sve su obnovljene. Na području Banja Luke srušeno je 16 džamija i sve su, zaključno s Arnaudijom, obnovljene.

Otvaranjem Arnaudije završit će i ovogodišnja manifestacija 12.”Dani vakufa 2024” koja je počela 19.aprila, a koju organizira Vakufska direkcija.

Otvaranje Arnaudija džamije je i centralni događaj manifestacije “Dani džemata i džamija” koju Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH organizuje 8. put, a koja će trajati do 12. jula. Manifestacija se organizuje kako bi podsjetili na Dan džamija, a time i rušenje Ferhadija džamije u Banjaluci, koja je zajedno s Arnaudijom i drugim džamijama porušena u noći između 6. i 7. maja 1993. godine

Ferhadija, a sada i Arnaudija, za Banja Luku predstavljaju simbol zajedništva. Obnovom džamija budi se i ponovna nada za život i suživot, jer džamije nisu samo prostor za obavljanje molitve nego su i simbol stoljetne egzistencije Bošnjaka na određenom prostoru.

Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice s Generalnom direkcijom vakufa pri Ministarstvu kulture i turizma Turrske, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju. Džamija je rekonstruirana u autentičnom stilu. Korištene su tehnike koje su korištene u ono vrijeme u 16. stoljeću. Nastojalo se, koliko je bilo moguće, raditi istim tehnikama i vratiti Arnaudiji njen prvobitni izgled.

Arnaudija je izgrađena krajem 16. stoljeća, 1594/1595. godine. Izgradio ju je Hasan defterdar, ministar finansija Fehat-paše Sokolovića, potpisnik vakufname Ferhat-paše Sokolovića i njegov savremenik.

Preporod.info

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO