Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHDanas protest rudara ispred zgrade Elektroprivrede BiH u Sarajevu

Danas protest rudara ispred zgrade Elektroprivrede BiH u Sarajevu

Savez samostalnih sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine najavio je za danas proteste ispred zgrade Javnog preduzeće Elektroprivreda BiH.

Predsjednik SSSRR FBiH Sinan Husić nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva SSSRRFBiH u Zenici najavio je da će protesti biti organizovani u periodu od 11 do 14 sati, a očekuje se dolazak oko 500 radnika iz sedam rudnika Koncerna JP EPBiH.

– Mi ne tražimo sutra da nas bilo ko prima. Mi dolazimo da iskažemo ogromno nezadovoljstvo naspram svega ovoga što se dešava…Sutra želimo kazati da smo ujedinjeni – poručio je Husić.

Kako je rekao, pokušali su ih iz nekih struktura EPBiH usmjeriti na neke druge adrese, kako bi riješili pitanje isplate plaće za zeničke rudare.

– Ali, mi kažemo: Rudari su uvijek na pravoj adresi i državo šta čekaš?! Ako i sutra ne urodi plodom to što ćemo mi uraditi, država mora uraditi ono što treba država da uraditi i prestati muku i iživljavanje nad 830 radnika RMU Zenica – poručio je Husić.  

Podvukao je kako zenički rudari moraju dobiti plaću za juni, onako kako su po Sporazumu potpisanom 3. jula, nakon prošlomjesečne obustave proizvodnje u tom rudniku dobili i za mjesec maj.

Fena

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO