Četvrtak, 29 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHDanas odluka o kaznama za one koji prefarbaju latinični/ćirilični natpis ili parkiraju...

Danas odluka o kaznama za one koji prefarbaju latinični/ćirilični natpis ili parkiraju na mjesto za invalide

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici zakazanoj za danas trebalo bi da razmatra Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta.

Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda podržala je predloženi zakon, koji predviđa da će se za prekršaj kada je prefarban ili na drugi način prekriven natpis na jednom od dva prisutna pisma (latiničnom, odnosno ćiriličnom), kazniti počinilac novčanom kaznom u iznosu od 400 do 1.000 KM.

Pred delegatima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je također predložio Predstavnički dom, a kojim se uvodi zasebna, uvećana novčana kazna za parkiranje na mjestu za invalidne osobe. Predviđeno je da kazna iznosi 200 KM.

Predloženi zakon podržala je Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda.

S obzirom na to da je do sada bilo deset izmjena Zakona o osnovama sigurnosti sаоbrаćаја nа putеvimа u BiH, Komisija je predložila Domu naroda zaključak kojim se od Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH traži da u roku od 90 dana pripremi i u zakonodavnu proceduru dostavi prijedlog potpuno novog zakona.

Pred delegatima bi se, između ostalog, trebali naći Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Finansijskom planu BHRT-a za 2022. godinu s pratećim mjerama i efektima tih mjera, kao i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Izvještaju o realizaciji programa BHRT-a za 2021. godinu i Programskim planovima BHRT-a za 2022. godinu.

Predviđeno je i davanje saglasnosti za nekoliko međunarodnih sporazuma i memoranduma.

Fena

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO