Nedjelja, 19 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHCIK BiH raspisao lokalne izbore za 6. oktobar

CIK BiH raspisao lokalne izbore za 6. oktobar

Na današnjoj sjednici u Sarajevu Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH.

Naime, kako je rečeno na sjednici izbori će biti održani u nedjelju 6. oktobra 2024. godine.

Odluka o održavanju izbora usvojena je jednoglasno.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić je kazala kako će na današnjoj konferenciji za medije biti sve detaljno pojašnjeno. Konferencija za medije će biti održana u 13 sati.

“Da bi smo stigli pripremiti sve ovo uskratili smo gostovanje TV kućama koje su to tražile i stavili smo se na raspolaganje nakon raspisivanja izbora”, kazala je Hadžiabdić.

Podsjetimo, CIK BiH izbore je raspisao prema odredbama Izbornog zakona BiH koje je u martu nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. Uprkos najavama iz RS i nedavnom usvajanju neustavnog Izbornog zakona RS, CIKBiH je raspisao izbore za sve gradove i općine u BiH.

Za sada je za Lokalne izbore u BIH iz državnog bužeta osigurano nešto više od sedam miliona KM, a CIK BiH je Ministarstvu finansija i trezora BiH nedavno uputio zahtjev za dodatnim sredstvima koja su neophodna za provedbu izbora po novim pravilima u smislu uvođenja novih tehnologija na za sada planiranih oko 10 posto biračkih mjesta u BiH.

N1

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO