Četvrtak, 28 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHCijene hrane i dalje u porastu, vlasti ne preduzimaju ništa kako bi...

Cijene hrane i dalje u porastu, vlasti ne preduzimaju ništa kako bi zaštitili građane

Građani su ogorčeni što se cijene povećavaju iz dana u dan i što vlasti u Bosni i Hercegovini ne preduzimaju ništa da zaustave udare na kućne budžete. Sindikalna potrošačka korpa za četveročlanu porodicu u februaru iznosi 2.902 KM, a pokrivenost prosječnom platom tek je 40 odsto. Najviše je poskupjela hrana, čak za 22 odsto.

Prodavači na gradskoj tržnici u Banjaluci kažu da je kupovna moć građana drastično pala. Rijetko se kupuje kilogram, uglavnom tek nekoliko komada.

Građani kažu da više vole kupovati na tržnici, jer je kvalitetnije voće i povrće, iako su cijene prešle sve granice. Prinuđeni su da zbog poskupljenja smanje gramažu. Kupuju, kažu, duplo manje nego prije inflacije.

U moru poskupljenja, cijena jaja je drastično skočila za više od 100 odsto. Prošle godine je jaje koštalo 20 feninga, a sada 40, 50 i 70 feninga u zavisnosti od veličine.

Iako su cijene goriva u Bosni i Hercegovini smanjene za gotovo jednu marku u odnosu na nekoliko mjeseci ranije, cijene osnovnih životnih namirnica nisu. Što je još gore, i dalje se povećavaju iz dana u dan. 

“Ovdje više nije samo do trgovaca u maloprodaji i do proizvođača i distributera, tako da ovaj rast i trend, ne vidimo način da prestane. Sad je poskupjela električna energija i novo opravdanje zašto su cijene znatno više, tako da potrošač plaća taj danak”, ističe Мurisa Marić iz Udruženja građana “Don” iz Prijedora.

Prema statističkim podacima, cijene hrane i bezalkoholnih pića povećane su za 22 odsto, režijski troškovi i prevoz za više od 15 odsto. Naši sagovornici zaključuju da vlasti u Bosni i Hercegovini ne preduzimaju ništa da suštinski zaštite građane od inflatornih udara i trgovačkog lova u mutnom.

(BHRT)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO