Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHCijena električne energije za domaćinstva i na početku 2023. ostaje nepromijenjena

Cijena električne energije za domaćinstva i na početku 2023. ostaje nepromijenjena

Iako se u medijima u zadnje vrijeme uveliko najavljuje poskupljenje električne energije u 2023. godine, u Federaciji BiH cijene za domaćinstva ostat će iste, barem za sada.

Naime, kako su za Fenu kazali iz Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK), shodno članu 20. Pravilnika o snabdijevanju kvalifikovanih kupaca električnom energijom i postupku promjene distributera, javni distributeri promjene cijena moraju predložiti FERK-u najkasnije 60 dana od početka primjene istih.

Iz FERK-a navode da do današnjeg dana ni Elektroprivreda HZ HB niti Elektroprivreda BiH nisu podnijele takav zahtjev što znači da cijena struje do daljnjeg ostaje ista.

Kada je u pitanju promjena tarifnih modela, odnosno mogućnost da cijena električne energija do određene potrošnje ostane ista, a da cijena kilovat-sata preko te granice bude veća, što se kroz medije provlačilo kao jedno od rješenja, iz FERK-a navode kako prema važećoj metodologiji takva promjena nije moguća.

Istaknuli su kako bi takva način obračuna potrošnje električne energije zahtijevao promjenu postojećih zakonskih rješenja.

Ako do poskupljenja električne energije u 2023. godini ipak dođe, to poskupljenje ne bi smjelo biti drastično.

Metodologijom za utvrđivanje cijena usluge javnog distributera za pružanje univerzalne usluge u Federaciji BiH, među ostalim, propisano je da je javni distributer obvezan voditi računa o izbjegavanju nagle promjena cijena za kupce u okviru univerzalne usluge, naveli su iz FERK-a.

Za razliku od domaćinstava, cijena električne energije za privredu vjerojatno će porasti, ali ne više od 20 posto.

Vlada Federacije BiH krajem prošlog mjeseca donijela je odluku o ograničavanju povećanja cijena električne energije za kvalificirane kupce do maksimalno 20 posto u 2023. u odnosu na cijene iz 2022. godine.

Fena

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO