Christian Schmidt suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS-a

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christan Schmidt nakon sastanka Vijeća za provedbu mira (PIC) suspendovao je Zakon o nepokretnoj imovini entiteta Republika Srpska koji je na snagu trebao stupiti sutra.

Danas je vanredno zasjedalo i Vijeće za implementaciju mira (PIC), a još prošle sedmice iz Ureda visokog predstavnika u BiH je zatraženo da Ustavni sud BiH hitno reaguje kada je u pitanju ovaj sporni zakon prije nego, kako navode iz OHR-a, “nastane nepopravljiva šteta”.

Kako saznajemo, PIC je ipak visokom predstavniku Christianu Schmidtu dao “zeleno svjetlo” da posegne za svojim ovlastima ukoliko ne bude odluke Ustavnog suda i onemogući stupanje na snagu ovog spornog zakona.

Podsjećamo, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske su 28. decembra prošle godine usvojili Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS-u.

Isti takav zakon Ustavni sud BiH je stavio van snage na sjednici 22. septembra, odlučujući na osnovu apelacije šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U obrazloženju, Ustavni sud BiH je naveo da RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje tog pitanja, jer se radi o nadležnosti države.

Zakon koji je Schmidt suspendovao usvojen je na sjednici NSRS 10. februara, no malo uoči njegovog stupanja na snagu, visoki predstavnik je donio odluku da se ne provodi do odluke Ustavnog suda BiH.

Prema ovom zakonu, nepokretna imovina koju koriste vlasti Republike Srpske, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge službe koje je osnovala RS, “po sili zakona” kako se navodi u tekstu, pripada njima.

(Klix)


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *