Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHČekaonice pune bolesne djece

Čekaonice pune bolesne djece

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo povećan je priliv najmlađih pacijenata, a ljekari rade punom parom kako bi svima pružili neophodnu pomoć. Kako je za “Avaz” kazala pedijatrica Adisa Balićevac-Cerić, najčešće se javljaju djeca vrtićkog i školskog uzrasta.

Pravilno doziranje

– Povećan je broj djece s povišenom temperaturom koja traje po nekoliko dana. Roditelji se obično žale kako ne mogu sniziti temperaturu. To se smatra virozom, ako se dijagnostikom ne potvrdi suprotno. Ono što je bitno jeste pravilno obarati temperaturu – istakla je dr. Balićevac-Cerić.

Dodala je da djeci treba davati antipiretike prema tjelesnoj težini i pravilno ih dozirati.

– Temperaturu 38,5 treba obarati sirupima, a višu čepićima (neofen, lupocet, voltaren) – rekla je pedijatrica. Naglasila je da većina djece koja dođu u Hitnu pomoć ima povišenu temperaturu, ali i gnojnu anginu.

Nadoknada tečnosti

– Uzročnik gnojne angine je betahepolitički streptokok, bakterija koja se prenosi kapljičnim putem. U posljednjih 15-ak dana javljaju se i djeca s probavnim smetnjama, dijarejom i povraćanjem. Kod takve djece je vrlo bitno odmah početi s adekvatnom nadoknadom tečnosti. Kada dijete povrati, potrebno je prvo sačekati, ne davati mu ništa pola sata do sat, te onda pojiti dijete svake 2-3 minute – rekla je dr. Balićevac-Cerić.

Dodala je da se djeci mogu davati otopine poput rehidromiksa. Obavezno uključiti i probiotik.

– Ukoliko dijete ima proljev, uključuje se i „enterofuryl“, ovisno o uzrastu. U tom slučaju su vrlo bitni nadoknada tečnosti, s kojom treba krenuti na vrijeme, te higijensko-dijetalni režim. Dijetalni režim ishrane znači da u sebe ne smiju unositi vodu, mlijeko i mliječne proizvode, ništa masno, kao ni meso. Dijetalni proizvodi su čajevi, riža, mrkva – dodala je Balićevac-Cerić.

Korisni savjeti

Savjeti za brže ozdravljenje su mirovanje, unos tečnosti i adekvatna higijena, navela je Balićevac-Cerić.

– Ako se djeci ne može sniziti temperatura, važno je javiti se nadležnom domu zdravlja. Potrebni su pregled, laboratorijska dijagnostika i na osnovu nalaza ćemo vidjeti da li je djetetu potrebno uključiti antibiotike ili ne. Važan je unos vitaminskih proizvoda, čajeva, limunade – zaključila je Balićevac-Cerić.

(Avaz)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO