Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaUncategorizedViše od 50 kamiona ispred jame u Mramoru: Prijevoznici traže da Kreka...

Više od 50 kamiona ispred jame u Mramoru: Prijevoznici traže da Kreka omogući slobodnu prodaju uglja za građane

Prijevoznici uglja dovezli su jutros više od 50 kamiona ispred kapije jame Mramor, koja je u sklopu Rudnika uglja Kreka Tuzla. Razlog je što duže vrijeme iz Kreke ne voze ugalj za građane i ističu da su po predračunima na čekanju na destine tona uglja.

– Direktor rudnika Kreka obustavio je slobodnu uplatu uglja i to traje još od avgusta. Prijevoz vrše samo tri firme za radnike i penzionere rudnika, a mi ostali ništa – kaže Nermin Kasumović, jedan od prijevoznika uglja.

On kaže da su prijevoznici od avgusta vozili ugalj iz rudnika Stanari kod Doboja, ali dodaje da kod njih isporuka prestaje s decembrom.

– Oni su jučer, znajući šta mi planiramo, pustili neke predračune za ugalj nakon pet mjeseci. Meni su lično pustili tri predračuna s kopa Šikulje, a ukupno imam 30. Ja to nikada ne bih preuzeo, niti će iko od nas, dok ne puste ugalj iz Mramora i omoguće slobodnu prodaju, odnosno uplatu – kaže Kasumović, koji ima jedan kamion i u jednoj turi prevozi pet tona uglja.

Kasumović čeka 150 tona uglja po predračunima, a ima prijevoznika koji imaju više kamiona i još više narudžbi. Inače, tona Krekinog uglja košta 123 KM plus prijevoz.

Semir Ćatović je prijevoznik uglja od 2005. godine i kaže da se već dvije godine dešava da se usred grijne sezone obustavlja uplata i isporuka uglja.

– Prave monopol i traže da samo dvije-tri firme vrše prijevoz na kopu Šikulje i jami u Mramoru. Svima smo se obraćali, obećano nam je da će 7. decembra biti puštena isporuka, ali ništa. Kupci koji godinama od nas dobijaju ugalj su na čekanju – kaže Ćatović.

(Faktor)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO