Nedjelja, 26 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHUIO BiH nije raspravljala o inicijativi za povrat PDV-a na hranu i...

UIO BiH nije raspravljala o inicijativi za povrat PDV-a na hranu i opremu za bebe

Inicijativa zastupnika Branislava Borenovića (PDP) i Mire Pekić (PDP) u vezi s izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, a kojom se predviđa povrat PDV-a na hranu i opremu za bebe roditeljima i starateljima djece do dvije godine, usvojena je početkom decembra prošle godine.

Tom inicijativom obavezalo se Vijeće ministara da u roku od 60 dana pripremi zakon, po kojem bi se predviđao povrat poreza na hranu za bebe te opremu, odnosno krevetac, kolica, stolicu za hranjenje i autosjedalice.

Uhodan način

Vijeće ministara uputilo je inicijativu Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u februaru, no na njihov odgovor se još čeka.

Kontaktirali smo Upravu za indirektno oporezivanje, a oni su nam kazali da još uvijek nisu razmatrali tu inicijativu.

“Inicijative su proslijeđene iz Kancelarije predsjedavajućeg Upravnog odbora UIO, Upravi za indirektno oporezivanje na mišljenje i tek nakon dobijenog mišljenja UIO se razmatraju na sjednici Upravnog odbora UIO”, kazali su iz kancelarije predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

Ranije je za “Avaz” predlagačica Mira Pekić kazala da inicijativa podrazumijeva uhodan način vraćanja PDV-a, na način da se roditelji i staratelji registriraju u PDV sistem, gdje bi im na osnovu njihovog zahtjeva i dokaza bio omogućen povrat poreza.

Nije prvi put

Ovo nije prvi slučaj da postoji otpor u UIO BiH prema inicijativama koje ugrožavaju postojeću praksu da se porez od 17 posto plaća na sve proizvode, slično je bilo u prošlom mandatu u vezi s diferenciranom stopom PDV-a.

“Uprava za indirektno oporezivanje se ponaša kao zatvoren sistem, gdje jedino ono što vodi povećanju prihoda od PDV-a ima smisla i oni to prihvataju, a sve ostalo se glatko odbije. Postavlja se pitanje čemu stvarno služi Parlamentarna skupština BiH. Osim toga što se lideri dogovaraju u kafanama i te dogovore donose u institucije, a i ono što pokušamo da uradimo, tačnije ove inicijative, sve to dolazi do zida te nemamo mehanizam da natjeramo UIO da nešto uradi”, rekla je ranije Pekić za “Avaz”.

Radio Feral/Dnevni avaz

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO