Kiseli kupus je zdrav, ali ne pretjerujte

Zima ne prolazi bez tradicionalnih delikatesa poput sarmi, pita i salata od kiselog kupusa. Osim što je ukusan, kiseli kupus bogat je hranjivim tvarima, čineći ga izvrsnim izborom hrane tokom hladnijih mjeseci. Ipak, važno je održavati umjerenu konzumaciju.

Evo nekoliko razloga zašto je kiseli kupus koristan za vaše zdravlje:

– Regeneracija jetre: Probiotici i vitamini prisutni u kiselom kupusu podržavaju eliminaciju štetnih tvari iz jetre i podstiču obnavljanje njenih stanica.

– Za snažne kosti: Vitamin K, bitan za očuvanje jakih kostiju, preporučuje se ženama tokom menopauze kako bi se spriječila osteoporoza.

– Poboljšava zdravlje želuca: Kiseli kupus obiluje probioticima koji podstiču probavu, sprečavaju zatvor te potpomažu apsorpciju vitamina i minerala. 

– Jača imunološki sistem: Naučno je dokazano da kiseli kupus pomaže tijelu u odbrani od bolesti zahvaljujući vitaminima i mineralima koje sadrži.

– Štiti mozak: Probiotici iz kiselog kupusa pozitivno utiču na procese u mozgu, poboljšavaju pamćenje, smanjuju stres te mogu ublažiti simptome depresije.

– Održava vitku liniju: Visok sadržaj vlakana u kiselom kupusu osigurava duže osjećaj sitosti, što može rezultirati unosom manje kalorija tokom dana.

Uprkos svim prednostima, važno je napomenuti da bi dnevna konzumacija kiselog kupusa trebala biti ograničena na 60 grama kako bismo izbjegli povećanje rizika od visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti.

Ako primijetite simptome poput nadutosti, diareje ili glavobolje, preporučuje se smanjenje unosa i konsultacija s ljekarom, piše “NajŽena”.

Sirovi kupus probavlja se u organizmu za 3-4 sata, dok kiseli kupus zahtjeva samo dva sata. Ova hranjiva namirnica sadrži raznovrsne vitamine i minerale, poput vitamina C, K, kalcijuma, željeza, kalijuma i magnezijuma, čineći je izuzetno korisnom za zdravlje.

Uživajte u umjerenoj količini kako biste iskoristili sve blagodati, čuvajući ravnotežu između užitka i zdravlja.

nezavisne.com


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *