Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaUncategorizedCijene struje ostaju iste!

Cijene struje ostaju iste!

Osim što je direktno pogodilo građane, pogotovo one koji troše više od 1.500 kilovata mjesečno, poskupljenje struje u RS izazvalo je i lančanu reakciju, pa se, naprimjer, rastom troškova za električnu energiju pravdaju i poskupljenja vode iz banjalučkog „Vodovoda“.

Prodaja viška

Za to vrijeme u FBiH nije bilo povećanja cijena struje, a razlika između proizvodne i prodajne cijene za domaćinstva finansirala se prodajom viškova struje na inozemnom tržištu po višestruko višim cijenama.

Prema informacijama iz “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine” (EPBiH), rasta cijena električne energije neće biti do daljnjeg.

Admir Andelija - Avaz
Admir Andelija, direktor JP “Elektroprivreda” BiH

– Stanje je stabilno, proizvodnja se odvija planiranom dinamikom, a tržište se polako stabilizira. Vrijeme “ludih” cijena je iza nas, tako da poskupljenja neće biti – kazao nam je direktor EPBiH Admir Andelija.

Skuplje gorivo

Građani tako, barem kada je o struji riječ, mogu odahnuti, jer poznato je da je svaki događaj u svijetu, a i kod nas – od pandemije koronavirusa, rata u Ukrajini, do rasta cijena goriva i plina i inflacije u svijetu – do sada služio za poskupljenja.

S druge strane, iako se situacija na tržištu energenata postepeno stabilizirala, nema naznaka pada cijena, barem ne tako brzo i drastično kako su svojevremeno rasle. 

(Avaz)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO