Petak, 3 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaSportNogometZmajevi na Bilinom polju dočekuju Luksemburg

Zmajevi na Bilinom polju dočekuju Luksemburg

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večerašnjim susretom (20:45) grupe J na Bilinom polju u Zenici nastavlja borbu za plasman na Evropsko prvenstvo.

Protivnik u 4. kolu kvalifikacija je selekcija Luksemburga i sve osim pobjede u ovoj utakmici bilo bi razočarenje za bh. sportsku javnost.

Luksemburg u ovaj susret ulazi nadahnut pobjednom protiv Lihtenštajna u prošlom kolu (2:0).

S druge strane, Zmajevi su u subotu igrali protiv jedne od najjačih reprezentacija svijeta – Portugala i mnogo se potrošili.

Bh. tim je u mini-krizi. Izabranici Faruka Hadžibegića su vezali dva gostujuća poraza od Slovačke (0:2) i Portugala (0:3), pa se pobjeda pred domaćim navijačima postavlja kao imperativ.

Hadžibegić je jučer najavio meč protiv Luksemburga i podijelio informacije o zdravstvenom stanju igrača.

– Što se tiče ljekarskog biltena, Ahmedhodžić nema ništa potrgano tako da ćemo vidjeti kakvo je stanje. Leon je imao jednu povredu, ali nije bilo pucanje. Doktorski dio tima je odradio što je mogao i vjerovatno će sve bolje izgledati sutra. Očekujem da ćemo se bolje osjećati fizički poslije puta i svega što se dogodilo – kazao je Hadžibegić, pa nastavio:

– Grantujem da imamo odličnu perspektivu sa mlađim igračima. Naša selekcija nije vrh fudbala, ali sigurno može biti. Oni još uče, naša analiza bi trebala biti realnija. Sutra je jako bitna utakmica, napravili su nacionalni stadion, uložili su u inostrane fudbalere da dođu da igraju za Luksemburg.

Mi nismo vrh, ali idemo prema tome. Jednom smo bili na SP i trebamo biti objektivni. Želimo biti među prve dvije ekipe u grupi – dodao je selektor Zmajeva.

Selekcija Luksemburga neočekivano se našla u problemu pred susret sa BiH. Najbolji igrači ove reprezentacije Gerson Rodrigues i Vincent Thill napustili su nacionalni tim uoči meča protiv u Zenici, a razlog je sukob sa selektorom Lucom Holtzom. Međutim, njega to ne brine pred utakmicu u Zenici i istakao je da jednako vjeruje i ostalim igračima.

Ipak, selektor selekcije ove male evropske države svjestan je da je Bosna i Hercegovina favorit na ovom meču

– Nama je jasno da je u ovom trenutku Bosna i Hercegovina favorit bez obzira što je izgubila od Portugala. Imamo svoje planove, generalno kada govorimo o utakmici i kada govorimo o načinu igranja na terenu. Utakmicom u subotu sam bio zadovoljan i nadam se da ćemo tako igrati i sutra – rekao je Holtz na jučerašnjoj konferenciji za medije, pa nastavio:

– Uvijek treba biti optimističan. Da li vi to htjeli ili ne, mi smo ispred Bosne i Hercegovine na osnovu boda u Slovačkoj. Jasno je da imate dobre igrače, mi smo svjesni toga, ali naši igrači imaju optimizam, dvije noge, kvalitet i vjeruju u sebe. Svjesni smo i prednosti i nedostataka pa ćemo se fokusirati na naše prednosti – dodao je selektor Luksemburga.

UEFA je odredila i ko će suditi utakmicu Zmajeva protiv selekcije ove male evropske države, a ekipa dolazi iz Izraela.

Glavni arbitar ovog meča Gal Leibovitz, 36-godišnji izraelski sudija koji je od 2019. godine na FIFA-inoj listi i ovo će mu biti prva utakmica u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Izraelcu će asistirati njegovi sunardonjaci Rostislav Talis i Omer Barbiro, a četvrti arbitar je Nael Odeh, također iz Izralea.

Podsjetimo, naša reprezentacija nakon tri odigrana kola ima tri boda. Pobijedili smo Island na otvaranju kvalifikacija, a zatim izgubili u Slovačkoj i u Portugalu.

Na Evropsko prvesntvo će se kvalifikovati po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od 10 grupa, tamo će nastupiti i domaćin Njemačka.

Preostala tri mjesta popunit će se kroz baraž izboren kroz Ligu nacija, koji u džepu za svaki slučaj ima i naša selekcija.

U istom terminu i našoj grupi igraju se još dvije utakmice. Island će ugostiti Portugal, a Lihtenštajn Slovačku.

(Faktor)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO