Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaSportNogometSavo Milošević objavio spisak reprezentativaca BiH za baraž protiv Ukrajine

Savo Milošević objavio spisak reprezentativaca BiH za baraž protiv Ukrajine

Nogometna reprezentacija BiH će u okviru baraža za Evropsko prvenstvo igrati sa Ukrajinom.

Selektor Savo Milošević je za predstojeće mečeve saopštio sljedeći spisak igrača:

Golmani: Ibrahim Šehić, Nikola Vasilj, Kenan Pirić.

Obrana: Amar Dedić, Jusuf Gazibegović, Eldar Ćivić, Sead Kolašinac, Anel Ahmedhodžić, Adrian Leon Barišić, Dennis Hadžikadunić, Renato Gojković, Nihad Mujakić.

Vezni red: Rade Krunić, Gojko Cimirot, Ivan Bašić, Benjamin Tahirović, Miralem Pjanić, Denis Huseinbašić. Haris Hajradinović, Amar Rahmanović.

Napad: Edin Džeko, Ermedin Demirović, Haris Tabaković, Nemanja Bilbija, Said Hamulić, Smail Prevljak, Dal Varešanović.

Nakon objavljivanja spiska selektor je odgovarao na pitanja novinara gdje je između ostalog istakao da je ovo najbolje što imamo u ovom trenutku te da je ubijeđen da možemo ostvariti dobar rezultat u baražu.

“Čvrsto vjerujem, da ne kažem znam, da je ovo najbolje što trenutno imamo. Na osnovu onoga što smo vidjeli i što smo analizirali i što planiramo da igramo, ovo je najbolje što imamo, a da li je ova ekipa u stanju da ostvari dobar rezultat protiv Ukrajine, ubijeđen sam da jeste. Oni su ozbiljna individualna reprezentacija, to je nešto što može da pomogne, ali nije od presudnog značaja. Bitnije je imati dobar i kompaktan u utakmicama gdje se sve rješava u jednoj utakmici”, rekao je Milošević te zatim otkrio na čemu temelji optimizam.

“Rezultati sa posljednjih utakmica jesu bili loši, ali sam izbjegavao da tražim opravdanja, no realnost je bila da smo igrali bez sedam-osam igrača koji treba da igraju i da objektivno nije realno stanje. Ja nisam tražio opravdanje. Te utakmice jesu bile negativan parametar rezultatski, ali smo dobili određene igrače za baraž. Većina naših igrača igra dosta dobro u klubovima, svi jedva čekaju da dođu, nećemo imati problem motiva već naprotiv, imat ću zadatak da stišavam atmosferu. Svi oni osjećaju da duguju i medijima i javnosti i navijačima mnogo toga te sam siguran i znam da dolaze sa velikom željom i motivom. To su tri-četiri parametra na kojima baziram svoj optimizam. Ne želim euforiju, ali jedna utakmica kući protiv bilo koga kada date maksimum, sve je moguće, na osnovu toga ja baziram optimizam”, dodao je.

Kazao je da ne može otkrivati taktičke zamisli za utakmicu sa Ukrajinom te da ga je Ermedin Demirović pozitivno iznenadio.

“Ne mogu vam otkrivati taktičke zamisli za utakmice, a što se tiče Demirovića, gledao sam ga uživo protiv Mainza. Ne volim pričati individualno o igračima jer su mi svi isti, ali me iznenadio pozitivno. Nivo igre koji ima pokazuje da je igrač s najboljom formom u reprezentaciji, a ako uspijemo da dobijemo Demirovića u Augsburgu onda naše šanse rastu čak i protiv ekipa kao što je Ukrajina”, poručio je naš selektor i zatim odgovorio na pitanje zašto na spisku nema Miroslava Stevanovića.

“Ja ne bih se bavio ko nije na spisku i zašto nisam tu pozvao Stevanovića. Ja sam odlučio da ne radim radikalne promjene, znamo šta svi mogu da nam donesu. Jedna malo veća rekonstrukcija ovog tima bi trebala da uslijedi nakon sljedećih kvalifikacija, mislim da je ovo najbolje što imamo”, dodao je.

Ne zabrinjava našeg selektora to što nemamo veliki broj igrača koji igraju u “ligama petice” jer, prema njegovim riječima, nogomet u Evropi napreduje.

“Nogomet u Evropi napreduje pa nisu samo “lige petice” one gdje se “igra” nogomet. Ima i drugih ozbiljnih liga na svijetu, sigurno da bi bilo poželjno da imamo više igrača u tim ligama, no ono što je najbitnije jeste takmičarski ritam. Najbitnije je da momci igraju jer ako ne igraju onda to ne valja. Možda bismo mogli imati 20 igrača u “ligama petice”, ali da oni ne igraju”, kazao je selektor te se zatim osvrnuo na Denisa Huseinbašića i Saida Hamulića.

“Uspjeli smo završiti Huseinbašića što je velika stvar, ja sam u razgovorima sa direktorima govorio da ima dosta preporuka i savjeta koga bismo trebali da završimo, no ako već uđemo u to, mora se znati da to traje mjesecima te se mora voditi računa da ti momci imaju kvalitet. Sigurno je da na njega računamo. Hamulić – mislim da neki ljudi imaju nešto protiv tog dečka. Ne mogu svi igrati, to je nemoguće. Taj momak je imao fenomenalan odnos što sam vidio na prethodnim utakmicama. Ima tu momaka kojima trebamo da se bavimo i da im pomognemo, a ne samo da ih precrtamo. On ima kvalitet, možda to nije kvalitet koji će donositi prevagu, ali može pomoći u igri te takvi igrači trebaju. On ima fenomenalan odnos, zašto bih ga precrtao? Većina vas iz medija je tražila promjenu, ali promjena mora biti postepena, a ne preko noći. Ja da sam tu, ja ću da imam smjer koji je najbolji za Savez i ekipu. Ne znam drugačije da radim. “, dodao je selektor.

Ključna stvar u utakmici protiv Ukrajine je da naši reprezentativci istrče utakmicu dobro te mu je zbog toga bitno da oni igraju u svojim klubovima.

Foto: T. S./Klix.ba

Foto: T. S./Klix.ba

“Mi prije svega mora da istrčimo dobro utakmicu te je zbog toga jako bitno da oni igraju u svojim klubovima. Razgovarao sam sa svojim igračima, igrat će 11 momaka koji mogu prije svega da istrče fenomenalno. Bez toga ne možemo ući u ozbiljnu priču. U skladu s tim će biti i odluka. Imamo određeni broj iskusnih igrača, a to iskustvo u jednoj utakmici može donijeti prevagu. Na meni i stručnom štabu je da procijenimo kako da to sve uklopimo. Tamo gdje se rješava sudbina tima u jednoj ili dvije utakmice bitno je iskustvo. Ovim starijim igračima je problem da igraju u kontinuitetu 10-15 utakmica, ali jednu-dvije utakmice mogu iznijeti na najbolji način i njihovo isksutvo je bitno”, dodao je selektor i za kraj istakao da je analizirao Ukrajince.

“Radio sam analizu, suštinski sam prije nego što sam postao trener bio analitičar. Moj prvi pomoćnik i ja smo to radili za UEFA-u. Ako nešto znamo, onda to znamo. Ukrajina je skenirana do svih mogućih detalja, protiv različitih protivnika, u različitim okolnostima, a suština je probamo da nađemo način da na sve to odgovorimo. Znam da možemo. Moramo to prenijeti na igrače te da se u tom transferu informacija nešto ne zagubi”, završio je Milošević.

Utakmica Bosna i Hercegovine – Ukrajina se igra 21. marta u Zenici na stadionu Bilino polje s početkom u 20:45 sati.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO