Utorak, 3 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaServisne informacijeVrijemeOboreni temperaturni rekordi širom Evrope

Oboreni temperaturni rekordi širom Evrope

Evropa je suočena sa neuobičajeno toplim vremenom u januaru i oboreni su brojni temperaturni rekordi širom Starog kontinenta, piše britanski dnevnik “The Independent”.

Prema pisanju lista, u najmanje sedam evropskih država izmjerena je rekordno visoka temperatura prvog dana Nove godine. U Bjelorusiji, Danskoj, Češkoj, Letoniji, Litvaniji, Nizozemskoj i Poljskoj registrovana je temperatura uobičajena za proljeće.

U mjestu Visokaje u Bjelorusiji izmjereno je rekordnih 16,4 stepeni. Prethodno je najviša temperatura u januara bila 4,5 stepeni.

U poljskom selu Korbijelov izmjereno je rekordnih 19 stepeni. Prosječna temperatura za to područje u ovo doba godine je jedan stepen. U Javorniku u Češkoj, temperatura je za 16,6 stepeni viša od uobičajene jer je izmjereno 19 stepeni, a za ovaj period prosjek su tri stepena Celzijusova.

U Danskoj je izmjerena temperatura od 12, 6 stepeni, u Letoniji 11,1 stepeni, Litvaniji 14,6 stepeni i u Nizozemskoj 16,9 stepeni.

– Na osnovu temperatura i oblasti u kojima su rekordne vrijednosti izmjerene ovaj period se može smatrati kao najekstremniji toplotni talas ikad registrovan u Evropi – rekao je klimatolog Maksimilijano Herera koji prati ekstremne temperaturne razlike.

(Avaz)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO