Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaServisne informacijeVrijemeObjavljena prognoza do 13. novembra

Objavljena prognoza do 13. novembra

Oktobar će završiti sa natprosječnim temperaturama zraka, ali uz nestabilno vrijeme, kišu i pljuskove koji će biti izraženiji na jugu zemlje, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.  

Ujedno, uz manjak padavina oktobar 2023. godine, će biti i najtopliji oktobar u Bosni i Hercegovini od početka službenih mjerenja. U prvoj sedmici novembra zadržaće se natprosječno toplo ali uz nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Izraženije padavine očekuju se u južnim i jugozapadnim područjima zemlje. U centralnim, sjevernim i istočnim područjima, padavine neće izostati ali će biti znatno manje u odnosu na južna područja.

Minimalne temperature zraka varirat će od 5 do 10 stepeni celzijusa u Bosni, na području Hercegovine do 12 stepeni. Najveće dnevne vrijednosti temperatura biće u rasponu od 15 do 20 stepeni u Bosni. Na jugu zemlje i do 22 stepena. 

Nestabilno vrijeme s kišom prognozira se i u periodu od 6. do 11. novembra. Izraženije padavine moguće su na jugu i jugozapadu zemlje. Prema trenutnim sinoptičkim modelima stabilizacija vremenskih prilika izgledna je od 12. novembra. 

Jutarnje temperature kretat će se između od tri i osam stepeni celzijusa na jugu zemlje do 10 stepeni. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 10 do 15 stepeni u Hercegovini do 16 stepeni, navodi se u saopćenju. 

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO