Narandžasto upozorenje nakon dugo vremena

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za četvrtak tzv. narandžasti nivo upozorenja što signalizira i visoke temperature zraka širom Bosne i Hercegovine.

Narandžasto upozorenje prije svega se odnosi na regiju Bihaća gdje se danas mogu očekivati temperature oko 35 stepeni Celzija.

“Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Slušajte i djelovati na savjet iz vlasti. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa”, navodi se.

Procjena FHMZ-a za 22. juni (Foto: FHMZ)

Procjena FHMZ-a za 22. juni (Foto: FHMZ)

Slična situacija očekuje se i u regiji Livna gdje je za danas najavljena maksimalna temperatura oko 33 stepena Celzija.

U regiji Mostara očekuju se također velike vrućine, a procjena Federalnog hidrometeorološkog zavoda je takva da se očekuju maksimalne temperature zraka oko 38 stepeni.

Glavni grad Bosne i Hercegovine također nije prošao bez narandžastog upozorenja, a najavljeno je kako će se temperatura u Sarajevu kretati i do 35 stepeni Celzija.

Slična temperaturna kretanja mogu se očekivati u regiji Tuzle, Banje Luke, Foče, Prijedora, Trebinja te regije Višegrad gdje će se temperature kretati između 33 i 36 stepeni Celzija.

(Klix)


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *