Četvrtak, 29 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaServisne informacijeVrijemeKrajinović: Stižu debeli minusi, proživljavamo posljedice klimatskih promjena

Krajinović: Stižu debeli minusi, proživljavamo posljedice klimatskih promjena

Za veći dio naše zemlje danas je izdato narandžasto upozorenje, prvenstveno zbog jakog olujnog vjetra koji će negdje dostizati brzinu i do 70 kilometara na sat.

– Dosta zabrinjavajuči vjetar i za takve okolnosti sve ono što se odvija vani mora biti prilagođeno takvim vremenskim uslovima. Treba se što prije zaštititi, prilagoditi, kako bismo rizike sveli na minimum i bez negativnih posljedica. Zato i služi upozorenje, ne da se diže panika, da se stvara kontraefekat već da se podigne svijest o potencijalnim opasnostima i da posluži građanima da se prilagode – rekao je za portal “Avaza” Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Hladna zračna masa

Dodao je da je danas turbulentna atmosfera uz vjetar u nižim nadmorskim visinama, a očekuje se kiša i susnježica, a na planinama, uz olujne udare vjetra, i snijeg.

– Na Bjelašnici je u 11 sati izmjereno 112 kilometara na sat vjetra, u Gradačcu naprimjer 30 kilometara na sat. Bitna i nedjelja. Tada će biti vrlo malo padavina, moguć je slab snijeg. Ali ono što treba naglasiti je da trenutno imamo više južnog vjetra, a poslijepodne će okrenuti na sjever. Dakle, pristiže nam hladna zračna masa sa sjevera evropskog kontinenta, a s njom dolaze i debeli minusi – ističe Krajinović.

Građani se trebaju pripremiti na niske temperature, koje, prema riječima Krajinovića, na planinama će iznositi ispod -12 stepeni.

– Takvim uslovima se moramo prilagoditi. Neće biti puno padavina. Ono što se očekuje bit će slabog intenziteta. Treba naglasiti da su rekordne niske temperature od -30 do -26 stepeni, a ovo što se očekuje nije ni blizu toga. Ali ipak su problematične. Mogu prouzrokovati mnogo problema, ne samo hroničnim bolesnicima i osjetljivijim osobama na ovakve uslove, nego i ostalima – rekao je Krajinović.

Netipično za naše uslove

Naglasio je da vrijeme nije idealno narednih dana.

– Nažalost, proživljavamo posljedice klimatskih promjena. Ono što se dešavalo u prošlosti zbog ekspanzije industrije i svega onoga što su generacije prije nas radile, ustvari zagadile atmosferu pretjeranom emisijom stakleničkih gasova, posljedice tih radnjih, one negativno, osjetimo kroz klimatske promjene i ono što nam vremenske prilike trenutno nude.

Oscilacije od uobičajnih vremenskih prilika, nažalost, postale su uobičajna stvar za naše klimatske uslove. Ono što je bilo netipično za naše uslove, postaje sasvim regularna pojava iz godine u godinu, mjeseca u mjesec – rekao je bh. meteorolog i dodao:

– Prema klimatskim scenarijima, sve to ide u negativnijem pravcu i sve će to biti intenzivnije, rekordi će se javljati sve češće i biti ozbiljnije.

(Avaz)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO