Kakvo vrijeme će biti za Novu godinu?

Federalni hidrometeorološki zavod BiH je objavio vremensku prognozu za period do 9.januara naredne godine.

Prostrana anticiklona i zračna masa sa juga usloviće sunčano i stabilno vrijeme u Bosni i Hercegovini. Bez padavina sve do pred kraj decembra uz natprosječno visoke temperature zraka. Od petak više oblaka i uz frontalni sistem sa sjeverozapada moguće su kratkotrajne padavine u dane vikenda. Česte magle duž riječnih tokova te pojava temperaturne inverzije u kotlinskim predjelima Bosne biće glavna odlika vremena narednih dana. Od 02. do 06. januara očekuje se stabilno vrijeme bez padavina, a novo pogoršanje uz padavine od 07. januara do kraja prognoznog perioda.

Do 31. decembra vrijednosti temperatura zraka biće iznad prosječnih za ovaj period, jutra prohladna sa temperaturama zraka od -3 do 2 °C na planinama centralne i istočne Bosne, te od -1 do 4 u ostalim predjelima Bosne, u Hercegovini od 3 do 8 °C. Danju u Bosni do 10 °C u Hercegovini do 15 °C.

Nešto niže vrijednosti temperature zraka, u granicama prosječnih, očekuje se od 01. januara do kraja prognoznog perioda. Minimalne temperature zraka od -3 do 1, u Hercegovini 1 do 6, maksimalne u Bosni do 9 u Hercegovini do 14 °C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *