Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaServisne informacijeVrijemeKakvo nas vrijeme očekuje ovog proljeća

Kakvo nas vrijeme očekuje ovog proljeća

Prema raspoloživim prognostičkim materijalima klimatološko proljeće (1. mart – 31. maj 2024.) trebalo bi da bude nešto toplije u odnosu na višegodišnji prosjek koji se odnosi na period 1981. – 2010. godine.

Temperaturna odstupanja neće biti u toj mjeri izražena kao što su bila u decembru ili februaru protekle zimske sezone. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se do 40 posto. Izgledno je da bi sva tri mjeseca mogla biti toplija, ili u
granicama prosjeka u odnosu na referentni niz. Veća temperaturna odstupanja se očekuju u sjevernim područjima Bosne i Hercegovine, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Proljeće 2024. godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine, trebalo bi biti nešto toplije. Iako se očekuje nešto toplije vrijeme, nisu isključeni hladni periodi sa izraženim negativnim temperaturama zraka. Pojava mraza moguća je do treće dekade aprila. Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tokom proljeća
2024. je do 13, a na području južne Hercegovine do tri mrazna dana.

Ukupna sezonska suma padavina prema istim prognostičkim materijalima trebala bi u centralnim i većem dijelu južnih područja naše zemlje biti u granicama višegodišnjeg prosjeka. Natprosječne sume padavina prognoziraju se na području Posavine i Semberije.

Raspored padavina bit će neujednačen, a najmanje padavina prognozira se sredinom proljetnog perioda. Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti manje u odnosu na proljeće 2023. godine. Dostupni prognostički materijali po pitanju padavina, predviđaju ispod 40 posto vjerovatnoću ostvarenja prognoze.

Pojava snijega je izgledna, ali periode padanja snijega u ovom tipu prognoze nije moguće prognozirati. iz FHMZ-a napominju da je prognoza padavina na duži vremenski period složenija i sa manjom vjerovatnoćom za uspješnost u odnosu na prognozu temperature.

Faktor

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO