Nedjelja, 26 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaServisne informacijeVrijemeKakvo nas vrijeme očekuje do polovine jula?

Kakvo nas vrijeme očekuje do polovine jula?

Federalni hidrometeorološki zavod BiH je objavio srednjoročnu prognozu do 14.jula, u kojoj se navodi da nas za vikend očekuje novo pogoršanje vremena. stabilizacija vremena i rast temperatura očekuje se početkom narednog mjeseca.

Do petka se prognozira stabilno vrijeme uz malu do umjerenu naoblaku. U dane vikenda, posebno tokom subote, očekuje se pogoršanje vremenskih prilika uz mogućnost za kraće i povremene lokalne pljuskove širom Bosne i Hercegovine. Od 3. jula do kraja prognoznog perioda, na području Hercegovine očekuje se stabilno i sunčano vrijeme, dok su u Bosni, prvenstveno u centralnim i istočnim predjelima, mogući povremeni i slabi lokalni pljuskova. Više sunca i stabilnog vremena izgledno je na sjeveru, zapadu i jugoistoku Bosne.

Narednih 5 dana vrijednosti temperatura zraka prognoziraju se oko ili nešto ispod uobičajenih za ovaj period godine. Na planinama i visoravnima Bosne, očekivane minimalne temperature zraka biće u rasponu od 4 do 9 °C, u nižim, kotlinskim i ravničarskim predjelima Bosne te na planinskom sjeveru Hercegovine, od 11 do 16 °C, dok se u ostatku Hercegovine prognozira od 14 do 19 °C. U istom periodu, maksimalne dnevne temperature zraka u Bosni očekuju se od 22 do 25, na jugu zemlje do 29 °C.

Od 4. jula izgledan je porast vrijednosti temperatura zraka. Tokom jutra u Bosni očekivane temperature kretaće se od 18 do 23, u Hercegovini od 20 do 25, danju u Bosni do 33, u Hercegovini do 36 °C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO