Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaServisne informacijeVrijemeDanas udara džemre u zemlju

Danas udara džemre u zemlju

Mnogi mladi ne znaju šta znače „džemre“ o kojima se često govori, a koja se pojavljuju u drugoj polovini zime. Šta znači „Prvo džemre u zrak“, „Drugo u vodu“, „Treće u zemlju“ i zbog čega narod pazi na prvo džemre?

Naime džemre nam javljaju da je proljeće pred nama. To je turska riječ koja označava val.

Džemre je zračna struja koja dovodi do postepenog popuštanja studeni u rano proljeće. Za džemre se kaže da „pada“ (ili puca). Po istočnjačkim kalendarima, a i po muslimanskim takvimima (vjerskim kalendarima), u nas prvo džemre pada u zrak 19. februara, drugo u vodu 26. februara, a treće u zemlju 5. marta.

Pod uticajem džemreta vraća se život, izbijaju pupoljci na drveću, procvjetava cvijeće poput ljubičice, lale, visibabe. No, nisu samo džemre karakteristične za tursko narodno vjerovanje o prirodnim procesima. Naime, u takvom izuzetno zanimljivom posmatranju prirodnih promjena mart obilježavaju i drugi datumi.

Treće džemre, puca danas, 5. marta u zemlju kada, po narodnom kazivanju, zemlja otopli i postane pogodna za prvu sjetvu. Po narodnom vjerovanju zima i hladnoće ubrzo bi trebale prestati. 

Nakon što pukne treće džemre očekuju nas Babine huke, od 10. do 17. marta vremenske prilike će se brzo mijenjati pa u narodu kažu da se u tom periodu u jednom danu izmijene sva godišnja doba.

(Avaz)

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno