Bakir Krajinović za “Avaz”: Vratite jakne iz ormara

Nakon što je miholjsko ljeto otišlo iz naše zemlje stiglo je pravo jesenje vrijeme – vjetar koji nosi lišće uz pokoju kap kiše.

Drastična promjena

Ovaj vikend u Bosni i Hercegovini na snazi će biti žuti i narandžasti meteoalarm, kazao je za „Avaz“ Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

– Frontalni sistem koji nam stiže sa sjeverozapada drastično mijenja vremenske prilike u BiH, pri tome mislim na pojavu kiše i snijega na našim planinama. Ono na što treba obratiti pažnju jeste žuto i narandžasto upozorenje, narandžasto za krajnji jug i jugoistok, upravo zbog velikih količina padavina, jačih udara vjetra i pojave grmljavine – objašnjava Krajinović.

Pokoja pahulja

Snijega može biti na planinama, ali većih padavina u narednom periodu neće biti.

– U novembru smo, kada svaka kiša može donijeti i pahulje u našu zemlju. Što se tiče iduće sedmice, nastavit će se promjenjivo vrijeme uz padavine širom zemlje, a u srijedu i četvrtak numerički modeli ukazuju na to da bi moglo biti snijega na našim planinama. Tako da, iako se očekuju snježne padavine narednih dana, ozbiljnijeg snježnog pokrivača koji mi zamišljamo neće biti – kaže Krajinović.

Dodaje da će prognozirane temperature zraka bit dovoljno visoke da otope sve ono što padne tokom narednih dana.

Temperature zraka

Temperature zraka do 25. novembra bit će slične onima u petak.

– Jutarnja temperatura u Bosni kretat će se između 3 i 7 Celzijevih stepeni, na jugu nekoliko stepeni toplije, oko 12. Dnevne maksimalne temperature u BiH će iznositi oko 13 stepeni, u Hercegovini oko 16. Promjena temperaturnog režima očekuje se oko 25. novembra, kada vrijednosti zraka jutarnjih temperatura mogu biti i ispod 0 stepeni – kaže Krajinović.

(Avaz)


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *