Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHMirni protest Žena Srebrenice danas u Memorijalnom centru Potočari

Mirni protest Žena Srebrenice danas u Memorijalnom centru Potočari

Kao svakog 11. u mjesecu i danas će se u organizaciji Udruženja Žene Srebrenice održati mirni protest u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Današnji mirni protest održat će se u Memorijalmom Centru Potočari u 11,30 sati, odakle će kolona mirno krenuti do direkcije Memorijalnog centra Potočari  uz poruku “Istina nama kazna zločincima”, poručile su u saopštenju.

Mirni protest u Memorijalnom Centru Potočari organizuje Udruženje građana “Žene Srebrenice” Udruženje,,Pokret Majke Enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje Žene Podrinja i Bratunac, Udruženje ,,Srebreničke Majke,, Organizacija Porodice šehida opština Srebrenica ,Bratunac, Zvornik, Vlasenica, Memorijalni Centar Potočari, žene asocijacija iz Klokotnica Doboj Istok.

Kao ishod ove krvave epizode u kojoj su organizacije UN, Evropska unija i većina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu, ubijeno je i izmasakrirano preko 10.000 naših najdrazih iz Zaštićene zone Srebrenica.

Organizacija UN, EU, svijet, nikada neće sprati ovu crnu mrlju iz istorije čovječanstva, a mi, porodice čiji su članovi na najbrutalniji način pobijeni iz “Zaštićene zone Srebrenica” nećemo nikada zaboraviti ni oprostiti.

11. jula 2024.godine navršava se 29. godina od genocida koji su počinili JNA, vojska i policija RS-a. Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano preko šest hiljada i šesto posmtrnih ostataka žrtava genocida,ubijenih žrtava u julu 1995 godine.

Mnoge porodice još uvijek tragaju za svojim najdražim koji nisu pronađeni i identifikovani. Zločinci još uvijek slobodno se kreću na prostorima  Srbije, Crne Gore i RS, masovne i sekundarne grobnice još ne ekshumirane,  posmrtni ostaci  još ne pokupljena po vrletima RS, jer mnogi prostori nisu deminirani, navodi se između ostalog u saopštenju Udrženja “Žene Srebrenice”.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno