Srijeda, 17 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiH„Zabrana pušenja“ u zatvorenim javnim prostorima u FBiH još nije u potpunosti...

„Zabrana pušenja“ u zatvorenim javnim prostorima u FBiH još nije u potpunosti u primjeni

Od danas bi zvanično u Federaciji BiH u svim zatvorenim javnim prostorima trebala početi potpuna primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana. Međutim, do toga, čini se još neće doći.

Prvi razlog je što Pravilnik o uslovima za posebne prostorije za pušenje, barem za sada nije gotov, a drugi je što će, npr. ugostitelji i kada Pravilnik bude zvanično dostupan, imati dodatnih šest mjeseci za prilagodbu prostorija.

„Nakon što Pravilnik bude donesen i objavljen u Službenim novinama FBiH, obaveze za pravne osobe u čijim objektima postoje izuzeća od zabrane pušenja (kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti i drugi, definirani članom 7. Zakona), su dužni da usklade svoj rad s odredbama navedenog pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja Pravilnika na snagu“ – rečeno je za RTV Slon iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Zbog toga, inspektori neće ni kažnjavati pravna lica koja podliježu ovom Pravilniku, jer u suštini, još ni ne znaju koja će pravila biti potrebno ispoštovati.

„Zaista sve te detalje od toga kako trebaju biti uređene prostorije u javnim prostorima, sve očekujemo da će biti pojašnjeno tim Pravilnikom. U skladu s tim mi možemo ići na teren, upozoravati, a dalje ići i u prekršajne mjere”, kazala je Fahreta Brašnjić, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Građani podijeljenih mišljenja: 
„Podržavam, ali gdje se ne jede ne podržavam“
„Ja pušim ali podržavam. Najviše podržavam radi mladih, radi djece“ – Anketa RTV Slon 

Za one kojima zakon nije ostavio mogućnost odvojenih prostorija za pušače, zakon je već na snazi, a to su javna i privatna preduzeća i ustanove, kao i javni prevoz.

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana predložen je s ciljem poboljšanja javnog zdravlja, sa fokusom na mlade, jer spadamo u naciju koja ima pušača kao neka evropska zemlja sa duplo više stanovnika.

“Spadamo u zemlje sa najvećim procentom pušača. Mi svake godine imamo preko 10 hiljada smrti zbog bolesti koje se mogu direktno ili indirektno povezati sa pušenjem” – ističe prof. dr. Aida Ramić Čatak, pomoćnica direktora u ZZJZ FBIH i federalna koordinatorica za kontrolu duhana.

Stručnjaci ističu da Zakon ni u kom slučaju nema za cilj kažnjavanje bilo koga, te da će zbog toga postojati izbor.

„Kad imate odabir, a kad ljudi znaju koje stvari nose određene rizike sigurno će gledati da izbjegnu te rizike. Pitanje tabaka je jedno jako važno pitanje, ali ne tjera nas samo za restrikcije ili uvjete koje neko mora ispuniti, jer mi se moramo posvetiti mladoj generaciji koju trebamo naučiti kolika je štetnost svega toga“, rekao je dr. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Nakon što Pravilnik o uslovima za posebne prostorije za pušenje bude u primjeni, sankcionisanje onih koji ga ne budu poštovali neće početi odmah, ali kad počne, kazne će iznositi od pet do 15 hiljada KM.

Radio Feral/RTV Slon

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno