Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaVeterani policije Kalesija od 2012. godine učestvuju na Maršu mira, ove godine...

Veterani policije Kalesija od 2012. godine učestvuju na Maršu mira, ove godine ide 50 učesnika

U proteklim godinama hiljade ljudi kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz cijelog svijeta su uzele učešće u “Maršu mira”, a u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Ovogodišnji “Marš mira 2024” će biti 20. po redu.
Kalesija također ne zaboravlja genocid u Srebrenici. 
Od 2012. godine Veterani policije Kalesija (Udruženje Kalesijska policija 91-95.) daju doprinos u obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Prošle godine Veteranima policije Kalesija pridružili su se i članovi JOB “Unija veterana” Kalesija, te Patriotske lige. Ove godine u njihovoj organizaciji iz Kalesije ide 50 učesnika na Marš mira.

“Veterani policije Kalesije već mjesec i po dana rade na pripremama za Marš mira. Prijave učesnika su završene, te danas ćemo na sastanku UO utvrditi daljnje aktivnosti, kako bi sve bilo spremno za pješački pohod.”, kazao je za portal ntv.ba Osman Mujkanović, Veterani policije Kalesija.

Veterani policije Kalesija naglasili su da je njihov cilj odavanja počasti žrtvama genocida, te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” Srebrenica, u julu 1995. godine.

Svi zaintereovani koji žele podržati njihov rad, kao i nastavak aktivnosti u vezi organizacije Marša mira, mogu to učiniti. Zahvalili su se donatorima i dobrim ljudima koji su prepoznali njihov dosadašnji rad i čiji podršku godinama imaju prilikom odlaska na Marš mira.

Marš mira traje tri dana, od 08. do 10. jula, sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara. Kolona polazi u 08. jula između iz Nezuka, općina Sapna. Na potezu od Nezuka – kao polazišta, pa do Potočara – kao odredišta, učesnici prolaze slijedećom maršutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Radio Feral/NTV Portal

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno