Srijeda, 17 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHUsvojena Instrukcija o pravu predlaganja za dodjelu pozicija članova i zamjenika članova...

Usvojena Instrukcija o pravu predlaganja za dodjelu pozicija članova i zamjenika članova biračkih odbora od strane političkih subjekata

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 31. sjednici usvojila Instrukciju o pravu predlaganja za dodjelu pozicija članova i zamjenika članova biračkih odbora od strane političkih subjekata.

Ranije dati odgovori na najčešće postavljena pitanja u vezi biračkih odbora će biti usklađeni sa usvojenom Instrukcijom.

Prema usvojenoj instrukciji  pravo predlaganja za dodjelu pozicija članova i zamjenika članova biračkih odbora za svaku osnovnu izbornu jednicu za Lokalne izbore 2024. godine, iz te relevantne osnovne izborne jedinice imaju:

-Politička stranka, nezavisni kandidat, koalicija ili lista nezavisnih kandidata koja je osvojila mandat na Lokalnim izborima 2020. godine, a ima ovjerenu kandidatsku listu za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine u toj osnovnoj izbornoj jednici.

-Politička stranka koja je osvojila mandat na Lokalnim izborima 2020. godine u okviru koalicije, a ima samostalno ovjerenu kandidatsku listu za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine u toj osnovnoj izbornoj jednici, kao i nezavisni kandidat koji je osvojio mandat na Lokalnim izborima 2020. godine u okviru liste nezavisnih kandidata, a  ovjeren je za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine u toj osnovnoj izbornoj jednici.

-Koalicija koja ima ovjerenu kandidatsku listu za Lokalne izbore 2024. godine, a u čijem sastavu je jedna ili više političkih stranaka, koja/e je/su osvojila/e mandat na Lokalnim izborima 2020. godine u toj osnovnoj izbornoj jedinici, samostalno ili u okviru koalicije,  odnosno lista nezavisnih kandidata koja ima ovjerenu kandidatsku listu za Lokalne izbore 2024. godine, a u čijem sastavu je jedan ili više nezavisnih kandidata koji su osvojili mandat na Lokalnim izborima 2020. godine u toj osnovnoj izbornoj jedinici, samostalno, ili u okviru liste nezavisnih kandidata.

Takođe, pravo predlaganja za dodjelu pozicija članova i zamjenika članova biračkih odbora za  Lokalne izbore 2024. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara imaju politički subjekti naprijed navedeni kojima je ovjerena kandidatska lista u gradskoj izbornoj jedinici Grada Mostara (199), zatim ti politički subjekti koji imaju ovjerenu samo jednu ili više kandidatskih listi u izbornim jednicima gradskog područja imaju pravo prijedlaganja za članove i zamjenike članova  biračkih odbora samo u tim izbornim jedinicama gradskog područja (151-156).

Nakon ovjere kandidatskih listi Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine sačiniće listu političkih subjekata koji imaju pravo učešća u postupku žrijabanja za dodjelu pozicija članova, odnosno zamjenika članova biračkog odbora za svaku osnovnu izbornu jednicu i dostaviti izbornoj komisiji osnovne izborne jednice.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno