Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonZdravstveni radnici u TK 31. decembra stupaju u generalni štrajk

Zdravstveni radnici u TK 31. decembra stupaju u generalni štrajk

Zaposlenici u javnim zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog kantona donijeli su danas odluku da 31. decembra stupaju u generalni štrajk. Oni traže isplatu jednokratne pomoći u iznosu 1.080 KM, na osnovu Uredbe koju je donijela Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), a njihovom zahtjevu za sada nije udovoljila Vlada TK.

– Upostavili smo kontakt s premijerom TK Irfanom Halilagićem i očekujemo da ćemo razgovarati s njim i ministricom zdravstva Dajanom Čolić u narednih 10 dana. To je vrijeme koje imamo za postizanje nekog dogovora – rekao je Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu FBiH.

Sindikat zdravstvenih radnika ima zakonsku obavezu da generalni štrajk najavi deset dana unaprijed, što je danas i učinjeno.

Predsjednica Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu TK dr. Adisa Fakić, tokom protesta zdravstvenih radnika prošle sedmice, da će se generalni štrajk, ukoliko do njega dođe, odraziti na pacijente.

– Mi ćemo biti na radnim mjestima, hitni slučajevi će biti primljeni, a sve ono što je “hladno” bit će vraćeno – rekla je dr. Fakić.

Faktor

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO