Srijeda, 17 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonZastupnici u Skupštini TK usvojili rebalans budžeta za 2022.godinu

Zastupnici u Skupštini TK usvojili rebalans budžeta za 2022.godinu

Ovogodišnji Budžet Tuzlanskog kantona, nakon današnje sjednice kantonalne Skupštine i zvanično je viši za skoro 25 miliona KM. Izmjenama i dopunama najvažnijeg finansijskog dokumenta, obezbijeđena su dodatna sredstva za nekoliko ministarstava koja će provesti projekte značajne za sve građane. Najviše novca bit će izdvojeno za oblast zdravstva i poljoprivrede.

„Sa 11,4 miliona idemo na 13,4 miliona KM za poljoprivrednu proizvodnju. Imamo i dodatna sredstva za privredu, oblast socijalne zaštite također raste za 2,4 miliona KM i imamo oblast obrazovanja gdje želimo obnoviti informatičke kabinete i rezervirati sredstva koja su neophodna za funkcionisanje škola“, kazao je Suad Mustajbašić, ministar finansija TK.

Izmjene i dopune budžeta, koji sada iznosi skoro 586 miliona KM, zastupnici su podržali jednoglasno. Skoro 11 miliona bit će raspoređeno za oblast zdravstva, čime je zadovoljna većina zastupnika.

„Izdvojena su sredstva za ona davanja koja su predviđena, za kapitalne izdatke, za ministarstvo obrazovanja. Ja sam zaista zadovoljan što su poslanici na ovoj posljednjoj sjednici usvojili rebalans bez ikakvih politikanstava“, rekao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

„Ono što nas raduje je što izdvajamo značajna sredstva za opremanje UKC-a Tuzla i domove zdravlja. Ovih 25 miliona će biti utrošeno tamo gdje je najpotrebnije“, istakao je Midhat Čaušević, zastupnik SDA u Skupštini TK.

S obzirom na povećane prihode, naročito od poreza, bilo je i očekivano, kažu zastupnici, da će u budžetu biti dovoljno novca za ove izdatke. Među oblastima koje su dobile najviše novca u ovoj godini je i poljoprivreda, čime su iz resornog ministarstva izrazito zadovoljni.

„Ova dva dodatna miliona ćemo usmjeriti prema poljoprivrednim proizvođačima. Intencija nam je da ublažimo posljedice suše koja se desila u ovoj godini, te da pomognemo jesenju sjetvu i podržimo poljoprivrednike koji se bave proizvodnjom mlijeka“, rekao je Emir Begić, ministar poljoprivrede TK.

Zastupnici se nadaju da će i Budžetu za narednu godinu biti obezbijeđena dodatna sredstva za ove oblasti, ali i za građane koji su direktno pogođeni inflacijom.

„Ja mislim da bi trebalo poraditi na kvalitetnijem odgovoru na ekonomsku krizu i sve veći rast cijena hrane i drugih proizvoda. Vlada će trebati poraditi na tome i naći odgovarajuće rješenje sa kojim bismo pomogli građanima“, kazao je Dževad Hadžić, zastupnik SDP-a u Skupštini TK.

Iako su mnogi od aktuelnih zastupnika na Općim izborima ponovo dobili povjerenje građana, te će imati još jedan mandat, današnja sjednica bila je posljednja u ovom sazivu iza kojeg je izuzetno turbulentan period. U četiri godine vlasti, mnogi su više puta promijenili stranački dres, a građani Tuzlanskog kantona će pamtiti čak četiri premijera i 48 različitih ministara.

(RTV Slon)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO