Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonViše od tri hiljade budžetskih korisnika izašlo na ulice Tuzle: Od plate...

Više od tri hiljade budžetskih korisnika izašlo na ulice Tuzle: Od plate ne možemo preživjeti

Više od tri hiljade osoba koje primaju platu i naknade iz budžeta Tuzlanskog kantona danas se okupilo na protestu u Tuzli, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog trenutnog statusa, ali i ignorantskog odnosa vlasti.

U Tuzlanskom kantonu više od deset hiljada osoba zaposleno je u javnom sektoru i na teretu su kantonalnog budžeta. Od nadležnih su ranije zatražili isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.080 konvertibilnih maraka, međutim stav Vlade TK je jasan – od isplate nema ništa.

Borba budžetskih korisnika odvija se pod okriljem Koordinacije sindikata budžetskih korisnika Tuzlanskog kantona, koji je ranije održao sastanak sa predstavnicima kantonalne vlade, ali dogovor nije postignut.

“Naši su zahtjevi vrlo jasni, a oni se odnose na usklađivanje plata sa troškovima života, ublažavanje inflacionog udara te otklanjanje diskriminacije u vidu isplate jednokratne pomoći po uredbi Vlade FBiH”, kazao je Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Tuzlanskog kantona.

On navodi da se osobe koje primaju plate iz kantonalnog budžeta nalaze u nezavidnom položaju.

“Mi od deset hiljada osoba imamo okvirno njih hiljadu sa najnižom platom od 620 ili 630 KM, a imamo njih više od dvije hiljade sa iznosom koji je također ispod hiljadu maraka. Oko 70 posto imaju srednje visoke plate koje su uglavnom opterećene kreditima i one su uglavnom za preživljavanje”, dodao je Terzić.

Vlada Tuzlaskog kantona jučer je usvojila prijedlog kantonalnog budžeta za iduću godinu, a sindikalisti navode da je tom prilikom prekršen niz kolektivnih ugovora.

“Prema važećim kolektivnim ugovorima, bili su u obavezi da sa sindikatima kao socijalnim partnerima, prije donošenja prijedloga budžeta, potpišu sporazume kojima su definisane osnovice za obračun plata, topli obrok, regres za iduću godinu i iznos najniže plate”, naveo je Tertić.

Među okupljenim budžetskim korisnicima danas su se našli i zdravstveni radnici koji su za 31. decembar najavili stupanje u generalni štrajk. Od oktobra do danas vlast nije udovoljila njihovim zahtjevima o čijem su se ispunjenju dogovorili, a kako sada kažu, osjećaju se prevarenima.

“S obzirom na to da sam predsjednik sindikata jedne grane, osjećam se veoma loše. Prevarenim se osjećamo jer već šest mjeseci nastojimo ostvariti zacrtane ciljeve. Empatija ljudi koji obnašaju vlast u FBiH ne postoji u odnosu na radnike koji pune budžete. Oni se hvale da imaju 580 miliona KM viška u budžetu i milijardu i 500 miliona maraka od poreza, a nikako da shvate da su to uplatli radnici koji su od februara izgubili dvije plate, s obzirom na visinu inflacije”, ogorčeno nam kaže Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sidnikata radnika u zdravstvu FBiH.

Budžetski korisnici svoju borbu ne završavaju današnjim protestnim okupljanjem, s obzirom na to da novo zakazuju pred početak sjednice kantonalne skupštine, ukoliko sa nadležnima ne postignu adekvatan dogovor.

Klix

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO