Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonUpućen novi dopis Kristijanu Šmitu: Kome je tajkun iz Živinica nudio 250.000...

Upućen novi dopis Kristijanu Šmitu: Kome je tajkun iz Živinica nudio 250.000 KM, pa napisao “ponuda je istekla”?

Predsjednica PDA Elzina Pirić uputila je jučer novi dopis visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt), u kojem se ukazuje na političku korupciju.

Kako se između ostalog navodi u dopisu, zatraženo je da Šmit iskoristi svoje Bonske ovlasti,a  vezano za preletače koji su “kupljenI” kako bi se u Tuzli formirala nova skupštinska većina.

Naime, navodi se da se konkretno radi o podmuklom postupku dvojice zastupnika PDA Senada Alića i Jakuba Suljkanovića, koji su na Općim izborima ove godine, kao kandidati ove stranke, dobili mandate u Skupštini Tuzlanskog kantona, te koji su potpisali izjavu o formiranju skupštinske većine sa strankama SDA i DF, o čemu su, kako navodi Pirić već ranije pisali Šmitu.

Dopis koji je upućen Foto: AVAZ

– Dokaz da ovo nije usamljen slučaj kada je u pitanju formiranje skupštinske većine govori i slučaj Jasmine Lugavić, zastupnice PDA, koja je u februaru ove godine, samo osam mjeseci pred Opće izbore, svoj glas dala Stranci demokratske akcije – navodi se u dopisu. 

  • Faksimil dopisa Foto: Avaz
  • Između ostalog iz PDA ističu i da Alić, Lugavić i Suljkanović ni u jednom momentu nisu obavijestili organe stranke o bilo kakvom opravdanom razlogu napuštanja PDA, niti prelaza u SDA.
  • Potpisnica Elzina Pirić Foto: AVAZ

– Vjerujući u Vaše časne namjere kada je u pitanju BiH i njen izborni proces, kao i implementacija izbornih rezultata, molimo Vas da kaznite ovaj dvojac, oduzimanjem mandata, koji su izigrali svakog glasača, koji je vjerovao u njih – navodi se u dopisu.

Dodaju da u protivnom, boje se da će svaki naredni izbori biti uzaludni. 

Zanimljivo je da se u dopisu navodi da, kada je u pitanju Abudrahman Hodžić, zvani Hodža, tajkun iz Živinica, da je, prema tvrdnjama PDA izdašno finansira SDA u jednom ugostiteljskom objektu nudi Šabanu Lugaviću, suprugu Jasmine Lugavić na salaveti napisao iznos od 250.000 KM.

Međutim, kako je navedeno, kada se nećkao, Hodžić je salavetu “povukao prema sebi i rekao “ponuda je istekla”.

Za sve ovo imamo svjedoke, i uputili smo krivičnu prijavu Tužilaštvu Tuzlanskog kantona – navodi se u dopisu OHR-u.

(Avaz)

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno