Petak, 29 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonU svečanoj i radnoj atmosferi obilježen Dan Grada Gračanice

U svečanoj i radnoj atmosferi obilježen Dan Grada Gračanice

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen obilježju, svečanom akademijom, ali i radnim sastankom delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Gračanice, danas je obilježen 2. juni, Dan Grada Gračanice. Nakon što se obratio na svečanoj akademiji, te građanima Gračanice čestitao gradski rođendan, premijer Halilagić je ukazao i na značaj gračaničkog područja od 15. vijeka, kada je u Budimu sklopljen pravni akt –darovni ugovor, u kome se izričito spominje i utvrđeni grad Soko, do danas.

„Činjenica da i taj dokument, svojevrstan „rodni list“ Gračanice, tretira privatno – poslovne odnose, nije ni čudo da je Gračanica i danas poznata kao „od posla čaršija“. Danas je Gračanica perspektivan grad i lider sjeveroistočne Bosne u oblasti male, srednje privrede i obrta. Privredni rezultati koji se postižu vodilja su za dalji privredni, kulturni  i turistički razvoj cijelog kantona. U tom svjetlu, a u cilju stvaranja pretpostavki za još snažniji razvoj gračaničke regije, u Vladi Tuzlanskog kantona uvijek ćete imati pouzdanog partnera“, kazao je na svečanoj akademiji premijer Halilagić.

Nakon svečarskog dijela u kabinetu gradonačelnika Helića upriličen je i radni sastanak delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Gračanice. Razgovaralo se o do sada realiziranim projektima kojima je Vlada dala svoju podršku, ali i prioritetima za dalji razvoj ove lokalne zajednice.

„Tokom protekle godine Vlada je pokrenula značajne investicijske projekte u Kantonu, a značajan dio njih odnosi se i na Gračanicu gdje je fokus aktivnosti bio na sanaciju putne infrastrukture za što je izdvojeno oko 1,3 miliona KM, vodoprivrednih objekata gdje investiramo oko 0,7 miliona KM, te naravno školskih objekata i Općinskog suda u Gračanici gdje vrijednost investicija iznosi nešto manje od milion KM. Osim toga značajne pomake pravimo i u konsolidaciji Opće bolnice u Gračanici, a kako bi građani koji gravitiraju ovom području imali što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu“ rezimirao je proteklu godinu premijer Halilagić te dodao da, „imajući u vidu da je Gračanica izuzetno privredno potentna sredina, najveći doprinos Vlade tokom protekle godine ogleda se upravo u odgovoru Vlade TK na zahtjeve privrednika i ukidanje plaćanja naknade za opće – korisnu funkciju šuma, čime je poslovanje privrede na našem kantonu direktno olakšano za oko 4,5 miliona KM“.

Tokom sastanka, premijer Halilagić je gradonačelnika Helića, upoznao sa planom aktivnosti za tekuću godinu, te pozvao da se sinhroniziraju aktivnosti, ukaže na prioritetne pravce djelovanja, ali i zajednički nastupi prema višim nivoima vlasti kako bi se potaknula realizacija projekata od značaja za Gračanicu, ali i sve gradove i općine u Kantonu.

Drago nam je da su premijer i delegacija Vlade prisustvovali današnjoj svečanosti i da ćemo imati priliku u okviru radnog sastanka iznijeti ono što su problemi i potrebe Gračanice. Vjerujem, i drago mi je i da je premijer Halilagić rekao da će se tražiti mogućnosti da se i Gračanici pomogne, prije svega u oblasti vodosnabdijevanja, ali i u drugim oblastima”, kazao je gradonačelnik Helić, izražavajući zahvalnost za pokazanu osjetljivost za potrebe lokalnih zajednica.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO