Nedjelja, 24 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonU Behram-begovoj medresi otvorena izložba “Bosanski jezik i školstvo 1992-2022” i promovisana...

U Behram-begovoj medresi otvorena izložba “Bosanski jezik i školstvo 1992-2022” i promovisana zbirka pjesama “A Bosne ima”

Dan maternjeg jezika u Behram-begovoj medresi u Tuzli obilježen je izložbom Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu “Bosanski jezik i školstvo 1992-2022” autora dr. Jasmina Hodžića, direktora Instituta, te promocijom knjige “A Bosne ima” Fahrudina Sinanovića.

Dr. Hodžić je kazao da izložba, koja je predstavljena u Behram-begovoj medresi, suštinski pokriva 30 godina savremenog bosanskog školstva, od bosanske nezavisnosti naovamo i prati stanje, statusno pitanje maternjeg jezika u obrazovanju odnosno prati različit pristup organizaciji školskog sistema, a to je ujedno i slika stanja u društvu.

Ova izložba suštinski opisuje, analizira stanje u obrazovnom procesu, stanje u kontekstu statusnih pitanja jezika i ona suštinski objašnjava, medijski toliko eksponirani fenomen dvije škole pod jednim krovom, ona objašnjava šta su te škole, objašnjava da nisu onakve kakve se predstavljaju u medijima.

– Suštinski se pokazuje da, upravo ovaj fenomen dvije škole pod jednim krovom, nema veze s onim kako se predstavlja, nego od samih početaka, aktuelnog savremenog bosanskog školstva i društva na terenu imamo državotvorno društvo i obrazovanje i ove paradržavne dezintegracijske procese na sceni.

DEŠAVA SE DA IMAMO DEZINTEGRACIJSKE PROCESE U OBRAZOVANJU I ZATO NEMAMO PRISTUP BOSANSKOM JEZIKU S DRUGE STRANE ENTITETSKE GRANICE, ALI NE SAMO TAMO, NEGO I KANTONALNE GRANICE GDJE NA SCENI NIJE PROBOSANSKA VLAST.

O tome javno govorim, do danas se zadržalo to da u obrazovnom procesu imamo hrvatski jezik kod djece koja treba da uče bosanski jezik i hrvatska nacionalna obilježja na njihovim svjedodžbama i o tome se šuti – kazao je dr. Hodžić.

Nakon otvorenja izložbe uslijedila je promocija knjige pjesama “A Bosne ima” Fahrudina Sinanovića koji je istakao da su pjesme nastajale jedan duži vremenski period.

– Drago mi je što promociju ove knjige organizujemo povodom 21. februara, Dana maternjeg jezika. U knjizi je četrdesetak pjesama, ima ih različitih, od patriotskih, pobožnih, šaljivih. Dobre su reakcije publike, već imam pozive za promocije, vidim po reakciji čitalaca da im se dopadaju pjesme – kazao je Sinanović.

Noseća pjesma, naglasio je Sinanović, po kojoj se knjiga i zove “A Bosne ima”, je pjesma koju je autor objavio prije pet godina na društvenim mrežama.

– Onda se ona počela širiti bez imena autora, skoro da je postala narodna. Zanimljivo da je tu pjesmu na engleski preveo profesor na Univerzitetu u Saint Luisu Patrik McCarty, čovjek koji voli Bosnu, bio je ovdje u ratu 1994. godine. Posebno mi to imponuje. Prevedena je na i švedski i turski jezik – rekao je Sinanović.

Promotorka knjige Emina Hatunić, profesorica Bosanskog jezika i književnosti u Behram-begovoj medresi je naglasila da zbirka pjesama “A Bosne ima” dolazi kao rezultat jedne iskrene emocije autora koji sve o čemu piše voli silnom ljubavlju, a ta ljubav prožima cijelo njegovo biće.

– Iako bismo po naslovu knjige naslutili da je u pitanju zbirka patriotske poezije, u pitanju su pjesme koje, na neki način objašnjavaju našu današnju stvarnost.

A POEZIJA I JESTE SNAŽNA I VELIKA KADA NAM DAJE SLIKU NAŠE STVARNOSTI, KADA U NJENIM DUBINAMA MOŽEMO NAZRIJETI OBLIKE SVOJIH RAZMIŠLJANJA, SVOJIH EMOCIJA.

Po tome je ovo sasvim naša poezija, a Fahrudin Sinanović posve naš pjesnik, naš, bošnjački, bosanski, zavičajni. Nimalo pretenciozno, čak skromno on ispisuje svoje misli, naizgled svakodnevne i obične, na trenutke njegovo pisanje podsjeća na dva velikana naše književnosti, Abdulaha Sidrana i Nedžada Ibrišimovića, krajnja jednostavnost, svakodnevan govor, duboke i velike istine – kazala je profesorica Hatunić.

Književnik Mehmed Pargan, drugi promotor, posebno je zahvalio Sinanoviću koji je zadnjih decenija mnoge vezao za knjigu, neke više, neke manje, a čitav jedan grad, svoju Kalesiju uveo je u jednu novu eru.

– Sinanović, zajedno sa književnikom Mehmedom Đedovićem je zasijao sjeme autorstva. Kalesija je prije njih imala u svojoj povijesti tek nekoliko knjiga, a kako su se pojavili Fahrudin i Mehmed mi danas imamo u Kalesiji više od pedeset autora. Ovo ističem kao važnu činjenicu, jer je Sinanović studirajući i izrastajući u profesora književnosti izrastao paralelno s tim u jednog izvrsnog autora. Njegova pjesma “A Bosne ima” je postala kao himna Bošnjaka i Bosne i Hercegovine širom svijeta, gdje god pođete u dijaspori, u školama, na priredbama ova pjesma se tamo govori – kazao je Pargan.

(Alem Dedić/Preporod.info)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO