Srijeda, 17 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonTransformacija Ministarstva za boračka pitanja iz socijalnog u razvojno

Transformacija Ministarstva za boračka pitanja iz socijalnog u razvojno

Brojne aktivnosti Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona i promjena strateškog usmjerenja sa socijalnih na egzistencijalna pitanja i projekte zapošljavanja i samozapošljavanja, već pokazuju prve rezultate i efekte rada. Jedan od pokazatelja su i nedavno završeni javni pozivi za podnošenje prijava u svrhu ostvarivanja finansijskih sredstava za samozapošljavanje i zapošljavanje branilaca i članova njihove porodice Tuzlanskog kantona. Uz nominalno ne tako značajno povećanje sredstava namijenjenih za ove namjene, aktivizam i promocija ovih javnih poziva od strane službenika Ministarstva predvođenih ministricom Senadom Dizdarević, polučio je značajnim povećanjem broja aplikacija, a u konačnici i izabranih projekata koji će dobiti podršku Ministarstva i Vlade Tuzlanskog kantona.

„Prošle godine smo za ove namjene izdvajali po 10.000 KM, a ove godine taj smo iznos povećali na 15.000 KM. S druge strane, fokus našeg rada smo usmjerili da braniteljima i članovima njihovih porodica s jedne strane, te poslodavcima s druge strane, prezentiramo sve prednosti ovih programa i benefite koji se mogu ostvariti. Ohrabrili smo naše branitelje da svoje ideje pretvore u poslovne poduhvate, da se uhvate u koštac, preuzmu dio odgovornosti i te sebi i članovima svojih porodica osiguraju kvalitetnije uslove za život. U tim poduhvatima nisu sami. Tu smo da im budemo podrška, servis i da im pomognemo u prevazilaženju poteškoća s kojim se budu suočavali. Time polako ovo ministarstvo transformišemo, te ono iz dominantno socijalnog karaktera polako jača i svoju razvojnu komponentu“, kazala je danas Ministrica za boračka pitanja Senada Dizdarević, nakon što su joj predstavljeni rezultati rada komisija koje su radile na obradi zahtjeva pristiglih po navedenim javnim pozivima.

Prema preliminarnim rezultatima na ovogodišnji javni poziv prijavilo se ukupno 157 aplikanata, od čega je njih 137 dostavilo urednu dokumentaciju. U odnosu na prošlu godinu to je povećanje za 39 aplikacija ili skoro 40%. Od ukupnog broja kvalificiranih prijava ove godine, njih 97 se odnosi na samozapošljavanje, a 60 na zapošljavanje branilaca iz reda boračke populacije. Analizirajući prijave Komisija je konstatovala da su, kada se radi o samozapošljavanju, osnovana 83 zahtjeva, dok su za zapošljavanje pristigle 54 osnovane prijave.

U narednim danima Ministarstvo će na web stranicama Ministarstva za boračka pitanja TK i Vlade TK objaviti preliminarne liste kandidata koji ispunjavaju uslove javnih poziva.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno