Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kanton„TK je iskazao svoje opredjeljenje i učinit će sve da BiH čim...

„TK je iskazao svoje opredjeljenje i učinit će sve da BiH čim prije postane punopravna članica EU“

„Jačanje dinamike aktivnosti kantonalnih vlasti u novim okolnostima EU integracija“ naziv je konferencije koju su danas organizirale Škola za političke studije Vijeća Evrope u BiH i EU klub pri Skupštini Tuzlanskog kantona, a kojoj su prisustvovali premijer Kantona Irfan Halilagić, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović i ministri u Vladi TK.

U svom obraćanju prisutnima premijer Halilagić je ponovno akcentirao spremnost Vlade Tuzlanskog kantona da učini sve što je u njenoj moći i u okviru ingerencija kantonalnog nivoa vlasti kako bi proces prilagođavanja pravne stečevine Tuzlanskog kantona pravnoj stečevini EU, a time i cjelokupan proces pristupanja Europskoj uniji išao što brže.

„Tuzlanski kanton  je i do sada imao aktivnu ulogu u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine u EU, prvenstveno djelujući u zajedničkim tijelima mehanizma koordinacije. Izvršna i zakonodavna vlast Tuzlanskog kantona je i do sada pokazala značajne rezultate u rješavanju 14 prioriteta koje je postavila Europska Komisija. Naravno, sigurno ćemo učiniti sve što je u našoj nadležnosti, kako bi čim prije bili ispunjeni svi uslovi koji će omogućiti usvajanje i predstavljanje pregovaračkog okvira i zvanično započinjanje procesa pregovaranja“ kazao je Halilagić ističući da je Tuzlanski kanton iskazao svoje opredjeljenje i posvećenost ovom procesu i da će učinit sve u najboljoj namjeri da Bosna i Hercegovina čim prije postane punopravna članica Europske unije.

Također, premijer Halilagić se osvrnuo i na novi Plan rasta za Zapadni Balkan, u okviru kojeg je Evropska komisija predložila instrument vrijedan 6 milijardi eura zemljama Zapadnog Balkana u naredne četiri godine sa ciljem da se ubrzaju reforme koje će ovim zemljama olakšati i ubrzati put ka EU.

„To je poticaj više, dodatni „booster“, svima nama da odlučnije krenemo u ovom smjeru“, rekao je Halilagić.

U okviru stručnog panela predstavljene su relevantne i recentne informacije o procesu EU integracija, novim okolnostima nakon otvaranja pregovora, te su fokusirane činjenice o odgovornostima i prilikama koje kantoni  imaju u tom procesu. U okviru ovog dijela programa prezentirane su i neke od aktivnosti koje je Tuzlanski kanton već realizirao, te benefiti koje je ostvario aplicirajući i povlačeći sredstva iz međunarodnih fondova.

Predstavnica Aurelie Valtat, predstavnica Delegacije Europske unije (EUD) i Ureda specijalnog predstavnika Europske unije (EUSR) ovom je prilikom pohvalila angažman Vlade Tuzlanskog kantona i predstavnika vlasti u Tuzlanskom kantonu, te posvećenost europskom putu Bosne i Hercegovine, kao i aktivnosti i projekte koje Tuzlanski kanton, putem Vlade i Ministarstva privrede, provodi, a u okviru kojih se angažira i značajan iznos finansijskih sredstava iz međunarodnih fondova.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno