Subota, 28 Januara, 2023
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonSutra štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama TK

Sutra štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama TK

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Tuzlanskog kantona uputio je medijima kratku obavijest o stupanju u štrajk upozorenja koji od sutra stupiti na snagu.

“Ovim putem Vas obavještavamo da će u svim osnovnim i srednjim školama na Tuzlanskom kantonu, od sutra 29.12.2022. godine biti organizovan štrajk upozorenja u vremenu od 12:00 do 13:00 sati. Razlog za održavanje štrajka upozorenja je nezadovoljstvo ponuđenim prijedlogom Sporazuma, upućenim od strane Vlade TK” – navode iz ovog Sindikata u dopisu.

Podsjetimo, Vlada Tuzlanskog kantona je nakon posljednje održane sjednice uputila prijedloge sindikatima osnovnog, srednjeg, visokog obrazovanja i državne službe, kojima se podrazumijeva povećanje plaće i toplog obroka za zaposlenike.

U prijedlogu sporazuma koji je dostavljen sindikatima prosvjetara navodi se da bi ukupno povećanje mjesečnih primanja zaposlenih, počev od januara 2023. godine, iznosilo 90 KM na ime plaće te 28 KM na ime toplog obroka za 20 izrađenih dana.

S druge strane, razlozi za nezadovoljstvo radnika je kako navode iz sindikata je odbijanje Vlade TK da ispuni sindikalne zahtjeve, koji se odnose na to da im se plaće u 2023. godini usklade s rastom indeksa potrošačkih cijena, te da im se im se isplati jednokratna novčana pomoć, kako je to omogućeno uredbom Vlade FBiH.

(Tuzlanski.ba)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO