Subota, 28 Januara, 2023
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonSkupština TK: Usvojen Nacrt budžeta za 2023.godinu

Skupština TK: Usvojen Nacrt budžeta za 2023.godinu

Poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona usvojili su Nacrt budžeta za 2023. godinu.

Predviđenim Nacrtom, planirana su sredstva od 556 miliona KM.

U odnosu na prvobitno usvojeni Budžet za ovu godinu koji su poslanici u Skupštini TK prihvatili u decembru 2021. godine, on je viši za oko 66 miliona, jer je tada predviđeno 490 miliona KM u kantonalnoj kasi.

U međuvremenu, u ovoj godini su uslijedila dva rebalansa Budžeta, pa je na kraju on iznosio oko 586 miliona.

Ako se posmatra rebalansirani Budžet za 2022. godinu, u sadašnjem Nacrtu je on manji za oko 30 miliona KM, piše RTV Slon.

Predhodno je odbijen prijedlog Kluba SDP-a da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti prijedlog da se budžetskim korisnicima isplati jednokratna pomoć.

Podsjećamo, Sindikati radnika, koji plaće i naknade primaju iz Budžeta TK uputili su zahtjev predsjedniku Skupštine TK i predsjednicima Klubova poslanika u Skupštini TK za pokretanje inicijative za isplatu jednokratne novčane pomoći radnicima koji plaće i naknade primaju sa Budžeta TK, kojom bi Skupština TK obavezala Vladu TK da iste isplati u propisanom roku u iznosu od 1080 KM u skladu sa Urdbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena.

Kao opravdanost zahtjeva sindikati su naveli saopćenje Agencije za statistiku BIH iz oktobra 2022.godine u kojem se navodi između ostalog da je na godišnjem nivo u prosjeku zabilježen rast nivoa cijena od 17,3%.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO