Petak, 29 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonUprava rudnika nema informacije o stečaju, Sindikat poručio da ga neće biti

Uprava rudnika nema informacije o stečaju, Sindikat poručio da ga neće biti

U rudnicima na području Federacije Bosne i Hercegovine ponovo ključa. Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH tražio je očitovanje Vlade FBiH o zaključcima koji su doneseni na jednoj od prethodnih sjednica, a u kojima se govori o stečaju dva rudnika, “Kreke” u Tuzli i Rudnika mrkog uglja (RMU) “Zenica”, koji su u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH (EPBiH).

Predsjednik Sindikata “Kreke” Zuhdija Tokić kaže da je na 349. sjednici Vlade FBiH jedna od tačaka dnevnog reda bio zahtjev Elektroprivrede BiH i odluka Nadzornog odbora te kompanije za pokretanje stečajnog postupka u dva rudnika, Rudniku uglja “Kreka” u Tuzli i Rudniku mrgog uglja “Zenica”.

– Vlada FBiH usvojila je dva zaključka. U prvom se kaže da Vlada FBiH zadužuje JP Elektroprivreda BiH, kao vladajuće društvo koje vrši upravljačka prava po osnovu državnog kapitala od 16.11.2009. godine u rudnicima uglja “Kreka” i “Zenica”, da dodatno sagleda i analizira pokretanje predstečajnog i stečajnog postupka u ovim društvima vodeći računa o potrebama bilansa uglja u narednim godinama i elektroenergetskom bilansu. U drugom zaključku, navodi se da Vlada FBiH, shodno uredbi o vršenju ovlaštenja o privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH, ne vrši ovlaštenja u rudnicima iz tačke jedan ovog zaključka, stoga Vlada FBiH nije nadležna za davanje saglasnosti za pokretanje predstečejnog, odnosno stečajnog postupka, za rudnike u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH. Zaključak stupa na snagu s danom donošenja 2.2.2023. godine – pročitao je Tokić zaključke koji su pokrenuli Sindikat na reakciju.

Sindikat je dao rok Vladi FBiH i resornom ministarstvu da se do 25. februara očituju o donesenim zaključcima.

– Stečaja neće biti. Ako bilo ko pokuša nešto, mi ako izgubimo posao, izgubimo egzistenciju, šta će nam život. Niti u jedan od sedam rudnika Koncerna nećete nikada uvesti stečaj jer to rudari ne daju. Morate znati da se uglj u Termoelektranu Tuzla plasira po 50,15 KM, a nas proizvodnja košta 83 KM. Nama ovakav Koncern ne treba, ostavite nas neka propadamo ili da nam se plaća ugalj kao što se plaća Stanarima i Posušju ili na svjetskom tržištu – rekao je Tokić.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić najavio je da radnici srčano braniti rudnike.

– Želimo da rudarima u FBiH plaćate ugalj po približnoj cijeni uglja iz rudnika koji nisu u sastavu Koncerna, a tu mislimo na Stanare i Posušje. Iza priče o stečaju stoji uvođenje moćnika sa određenih dijelova FBiH u rudnike uglja, onih koji su razvili i razvijaju kompanije iz rudnika FBiH. Mi ćemo se tome suprotstaviti – rekao je Husić.

Direktor “Kreke” Hasan Bleković i prokurista Adil Bašić danas su organizirali press konferenciju na kojoj su govorili o stanju u ovom rudniku, a osvrnuli su se i na navode sindikata o stečaju.

– Press konferencija nije sazvana da bi se proglasio stečaj, nego da se prezentiraju podaci o poslovanju u posljednjih pet godina. Proizvodnja u “Kreki” 2018. godine izonsila je dva miliona tona, a u 2022. godini iznosila je 1,1 milion. Prije pet godina imali smo produktivnost po radniku 830 tona, a prošle godine 619. Gubitak u 2018. godini iznosio je 14,4 miliona KM, dok je u 2022. godini gubitak iznosio 30,3 miliona KM – rekao je direktor Hasan Bleković.

Kada su u pitanju plaće, Bleković kaže da su prosječna primanja u “Kreki” 2018. godine iznosila 1.024 KM, dok će u januaru 2023. godine prosječna primanja iznositi 2.088 KM. Također, prvi kopač je 2019. ukupno imao 1.690 KM primanja, a sada ostvari 2.184 KM po svim osnovama.

– Prihodi su smanjeni, a plaće su rasle. Učešće plaća i naknada u prihodima 2018. godine iznosilo je 63,04 posto, a za prošlu godinu iznosi 83,91 posto. Od ulaska u Koncern 2009. godine do danas “Kreka” ima 420 miliona KM duga. Od toga su 117 miliona obaveze za doprinose radnika, od toga su tužbe radnika 40 miliona zbog čega imamo stalne blokade računa. Elektroprivredi smo dužni 192 miliona KM – rekao je Bleković.

Prokurista Bašić kaže da je Elektroprivreda BiH uložila 96,7 miliona KM u revitalizaciju proizvodnje.

– Rezultati proizvodnje su loši prvenstveno zbog radne discipline pojedinih radnika, a zbog toga prozvodni rezultati ne mogu odgovoriti potrebama elektroenergetskog sektora. Svi imamo odgovornst, radnici, inženjeri, uprava, ali svi moramo podići disiplinu zbog pojedinaca koji nesavjesno rade. Posebno su nam otežavajuća činjenica tužbe radnika za neuplaćene doprinose i pored toga što je Elektroprivreda BiH platila sve doprinose za 510 radnika, što je iznosilo 9,7 miliona. Dakle, niti jedan radnik “Kreke” nije ostao bez penzije, što znači da su tužbe besmislene – kaže Bašić.

On je istakao da je Elektroprivreda BiH od ulaska “Kreke” u Koncern uložila u ovaj rudnik 170,4 miliona KM.

– Mi ništa zvanično dobili po pitanju stečaja. Naš je cilj da sve učinimo da se ovo preduzeće spasi jer “Kreka” treba ovom društvu zaključio je Bleković.

(Faktor)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO