Utorak, 16 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonPresretači na cestama TK-a zabilježili 3.200 prekoračenja brzine, evo šta su još...

Presretači na cestama TK-a zabilježili 3.200 prekoračenja brzine, evo šta su još evidentirali

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona prošle godine nabavila je dva takozvana presretača, a u četiri i po mjeseca zvanične upotrebe, na saobraćajnicama je evidentirano okvirno 3.200 prekršaja koji se odnose na prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) je u toku 2022. godine izvršila nabavku dva specijalna vozila sa mjernim uređajem za kontrolu i nadzor učesnika u saobraćaju, koji su u djelokrugu rada Jedinice za saobraćaj.

Kako su za Klix.ba kazali iz Uprave policije MUP-a TK, navedena vozila od mjeseca juna 2022. godine su planskim aktivnostima djelovala preventivno na saobraćajnicama Tuzlanskog kantona, a od novembra je počelo i preduzimanje represivnih aktivnosti uz pomoć presretača, u okviru rada Jedinice za saobraćaj.

“Od 15. novembra 2022. godine do 31. marta 2023. godine, radom navedenih vozila zabilježeno je okvirno 3.200 prekršaja prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila. Najčešći prekršaji zabilježeni presretačima su upravo prekršaji prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila, a pored navedenog evidentirana je i druga struktura prekršaja kao što su nekorištenje sigurnosnog pojasa u toku vožnje, upotreba mobitela tokom vožnje, prolazak kroz crveno svjetlo na raskrsnicama sa semafornom signalizacijom, preticanja na punoj liniji i slično”, precizirali su iz Uprave policije MUP-a TK za Klix.ba.

Presretač je znatno sofisticiraniji u odnosu na klasične radarske sisteme. Naime, na specijalnim vozilima je instaliran uređaj za nadzor i kontrolu učesnika u saobraćaju Ekin Patrol G2, koji posjeduje radarski uređaj i devet nadzornih kamera koje snimaju u obuhvatu od 360 stepeni.

Također, ANPR kamere bilježe sve registarske oznake automobila, pohranjujući ih u svoju bazu. S tim u vezi, uređaj ima mogućnost pohrane i evidentiranja registarskih oznaka svih osoba za kojima se traga, odnosno raspisana je potraga ili su oni interesantni za operativne poslove iz oblasti Uprave policije MUP-a TK.

Shodno tome, policija može kreirati “crnu listu” te u svakom trenutku službenik ima uvid ukoliko pored njega prođe vozilo sa evidentiranim registarskim oznakama te može izvršiti kontrolu navedenog vozila ili vozača.

S druge strane, iz kantonalne policije kažu da je svakodnevnim planskim aktivnostima iz oblasti bezbjednosti saobraćaja od organizacionih jedinica Uprave policije MUP-a TK, kao i djelovanjem navedenih vozila kao jednog od segmenata rada Jedinice za saobraćaj, u toku 2022. evidentirano smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nesreća sa povrijeđenim osobama, kao i onih sa materijalnom štetom.

“Izvršenom analizom djelovanja rada presretača evidentno je da je došlo do većeg poštivanja saobraćajnih pravila i propisa od učesnika u saobraćaju, naročito kada je u pitanju brzina kretanja vozila na saobraćajnicama Tuzlanskog kantona”, dodali su iz Uprave policije MUP-a TK.

Kako su zaključili, upotreba navedenih vozila na saobraćajnicama na području Tuzlanskog kantona doprinosi velikom značaju za stanje sigurnosti u saobraćaju te postojeći kapacitet presretača, zadovoljava trenutne operativne potrebe Uprave policije MUP-a TK.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO