Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonPremijer Halilagić ugostio delegaciju UNHCR-a

Premijer Halilagić ugostio delegaciju UNHCR-a

U protokolarnoj posjeti premijeru Tuzlanskog kantona Irfanu Halilagiću danas je boravila delegacija Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), koju su činile predstavnicaUNHCR-a u BiH Lucie Gagne i šefica Terenskog ureda UNHCR-a u Tuzli Olga Femić.

Ovom prilikom predstavnica Gagne je upoznala premijera sa ulogom i aktivnostima UNHCR-a u Bosni i Hercegovini tokom proteklog perioda, sa posebnim akcentom na migracije i aktivnosti koje UNHCR trenutno realizira.

„Naš fokus je na  osobama koje su primorane na promjenu mjesta življenja, ne zbog potrage za boljim uslovima života, nego zbog raseljavanja, proganjanja i sl.“, kazala je između ostalog Gagne, akcentirajući ulogu Terenskog ureda UNHCR-a u Tuzli.

„To je mala kancelarija čiji cilj nije da privlači migrante ili izbjeglice, nego da među onima koji prolaze kroz ovo područje identificiramo, pronađemo one kojima je međunarodna zaštita zaista potrebna“, kazala je Gagne.

Osim navedenog danas je istaknuta i podrška koju UNHCR pruža udruženju Vive žene, kao oblik podrške onima kojima je potrebna sigurnost i zaštita, a pažnja je posvećena i realizaciji projekta smanjenja apatridije, odnosno broja osoba bez državljanstva.

„Na početku našeg mandata u Bosni i Hercegovini smo imali više od hiljadu osoba bez državljanstva. Zahvaljujući, između ostalog i našim aktivnostima danas imamo dvadesetak osoba bez državljanstva u Bosni i Hercegovini i možemo reći da je Bosna i Hercegovina na pragu da iskorijeni apatridiju. To je naš cilj do kraja 2024. godine i ako ga uspijemo ostvariti Bosna i Hercegovina će biti prva zemlja u Europi koja je iskorijenila apatridiju“, kazala je Gagne.

Premijer Halilagić se zahvalio predstavnici Gagne što je sa Vladom Tuzlanskog kantona podijelila ove veoma korisne informacije, a koje su rezultat rada i domen aktivnosti UNHCR-a.

„Tuzlanski kanton je izuzetno posvećen povratku izbjeglih i raseljenih osoba. U ne tako davnoj historiji smo primili i skrbili za veliki broj izbjeglica, a našu brigu pokazujemo i danas povećavajući konstantno poziciju budžeta TK za podršku projektima povratka izbjeglih i raseljenih. Sve to pokazuje da izuzetno dobro razumijemo ovu problematiku i da sa UNHCR-om sve ove godine partnerski sarađujemo. Naše razumijevanje za sve projekte i programe UNHCR-a je neupitno i od strane Tuzlanskog kantona uvijek ćete imati ispruženu ruku partnerstva i saradnje“, zaključio je premijer Halilagić.

Uz premijera Halilagića, današnjem sastanku prisustvovao je i savjetnik premijera Amir Kulaglić.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO