Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonPremijer Halilagić razgovarao sa predstavnicima Saveza antifašista TK

Premijer Halilagić razgovarao sa predstavnicima Saveza antifašista TK

Pripreme za obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine bile su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića sa predstavnicima Saveza antifašista i boraca Narodno oslobodilačkog rata Tuzlanskog kantona Zlatkom Dukićem i Mehmedom Bajrićem.

Ove godine, obilježava se 79. godišnjica Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a.
„SABNOR Tuzlanskog kantona finalizira aktivnosti, koje će imati završnicu na tradicionalnoj akademiji u četvrtak, 24. novembra u 18 sati, u Radničkom domu u Banovićima.

Organizatori akademije su SABNOR TK i UABNOR Banovića. Dosadašnja praksa nam je da akademiju svake godine pripremimo u drugoj opštini Kantona. Prošle godine je to bila Kalesija, ove godine obilježavanje će biti u Banovićima, a slijedeće jubilarne godine plan nam je da centralnu svečanost upriličimo u Tuzli“, kazao je danas predsjednik SABNOR-a TK Zlatko Dukić, dodajući da je cilj takvog obilježavanja, a i antifašistička tradicija, pokažu kao vlasništvo i svojstvo svih nas.

Premijer Halilagić izrazio je podršku ovakvim intencijama, još jednom akcentirajući da antifašizam nije vlasništvo jedne političke partije, niti jednog političkog pravca, nego univerzalna vrijednost koja na svom značaju, kako lokalnom u Bosni i Hercegovini, tako i na globalnom danas posebno dobiva na značaju.

„Imajući u vidu trenutnu situaciju, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu, porast fašističkih težnji koje za cilj imaju tlačenje drugih i drugačijih, prisvajanje tuđe svojine, ukidanje suvereniteta, danas snažnije nego ikada do sada moramo izraziti našu antifašističku opredijeljenost. Posmatrajući lokaciju Bosne i Hercegovine, moramo biti svjesni da nam je danas, u posljednjih 79 godina, najneophodniji zajednički front anifašizma i probosanski orijentiranih stranaka. Posmatrajući period od 1944. godine pa na ovamo, danas nam ponovno potreban novi ZAVNOBIH, novo zemaljsko antifašističko vijeće svih naroda i politika u Bosni i Hercegovini, koje će napraviti dovoljno snažnu protivtežu onima koji i javno, ali i potajno zalažu za dijeljenje i uništavanje Bosne i Hercegovine kao cjelovite, suverene države, domovine svih nas i u kojoj ima prostora za život svih njenih građana“, zaključio je danas premijer Halilagić.

Današnji susret predsjednik Dukić je iskoristio i da premijeru Halilagiću uruči Platformu za antifašističko bh društvo u 21. stoljeću.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno