Četvrtak, 7 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonPremijer Halilagić posjetio Tehnološki centar u Gračanici

Premijer Halilagić posjetio Tehnološki centar u Gračanici

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić sa savjetnicima i ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović posjetili su danas Mješovitu srednju školu u Gračanici u kojoj je završena prva faza opremanja Tehnološkog centra.

Riječ je o primjeru dobre prakse i uspješne saradnje menadžmenta škole, resornog ministarstva i Vlade TK, lokalne zajednice, privrednika i OeAD-GmbH – Agencije za obrazovanje i internacionalizaciju iz Austrije u cilju unaprjeđenja obrazovnog procesa učenika mašinske i elektro struke.

Oduševljen  onim što je ovom prilikom prezentovano premijer Halilagić je naglasio da je to model koji treba implementirati u svim većim sredinama na području TK.

„Mi kao Vlada nakon ove prezentacije smo itekako zainteresovani da damo puno veću podršku ovakvom projektu. Veoma je važno da je jedna vrsta saradnje privrede, odnosno, realnog sektora i s druge strane institucija obrazovanja, same škole, dovela do ovog projekta koji će sigurno biti podržan od strane Vlade TK ali koji vjerovatno treba da bude model kako i na koji način treba da kreiramo kadrove koji će biti  adekvatan odgovor u smislu potreba tržišta“, kazao je premijer Halilagić.

Kada bude završen Tehnološki centar će se zasnivati na korištenju dobro osmišljene savremene i edukativne opreme, na razvoju metoda i stalnom podizanju znanja i kompetencija nastavnog osoblja, te na planskom i kontinuiranom organizovanju susreta privrednika, uspješnih majstora i inženjera iz prakse sa nastavnim osobljem i učenicima.

 „Ovaj projekat, naglasio je ovom prilikom ministar Omerović, „potiče od gračaničkih privrednika. Ministarstvo obrazovanja i nauke i Vlada TK su ovo podržali i to ćemo nastaviti i dalje činiti ali također ovo hvale i naši međunarodni partneri. Smatraju da je ovo pravi oblik jer kada imamo osposobljenu stručnu radnu snagu lakše će biti investitorima da pronađu radnike koji će raditi u proizvodnji“, rekao je ministar Omerović naglasivši da trenutno Vlada i resorno ministarstvo rade nekoliko projekata koji imaju za cilj jačanje stručnog obrazovanja. „Tu su, pored izmjena nastavnih planova i programa za srednje i stručne tehničke škole, i opremanje škola tehnološkim centrima koji trebaju da budu tranzitna faza gdje će se učenici pripremati da u privrednim subjektima rade praksu a kasnije da mogu aplicirati na tržište rada“, prezentovao je ministar Omerović trenutne aktivnosti.

Austrijska izaslanica za obrazovanje Viktorija Kuzmits  čija je Agencija radila  na projektu u vezi sa standardizacijom procesa rada koordinatora praktične nastave u  Mješovitoj srednjoj školi u Gračanici oduševljena je onim što je škola uspjela uraditi u godini dana.

„Vidjela sam koliko je velika motivacija i da oni rade sve najbolje za učenike. Da je nastava usklađena sa potrebama tržišta rada i to je  stvarno bitno. Investicija u obrazovanje je investicija u budućnost i to su oni primijetili“, kazala je Kuzmits.

Do sada je u opremanje uloženo oko 180.000 KM, naglasio je direktor JU MŠS Gračanica Midhat Beganović izrazivši nadu da će zahvaljujući zajedničkim naporima Vlade TK, lokalne zajednice i privrednika početkom naredne školske godine otvoriti Tehnološki centar.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO