Utorak, 19 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonMinistar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović posjetio OŠ „Sapna“

Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović posjetio OŠ „Sapna“

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović posjetio je OŠ „Sapna“ u Sapni povodom početka obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu koja su u godini pred polazak u osnovnu školu a nisu obuhvaćena programom predškolskog odgoja. Budući da jedino općine Sapna i Teočak na području TK još uvijek nemaju javne ustanove ovog tipa posjeta je bila prilika za razgovor sa predstavnicima lokalne zajednice o mogućnostima osnivanja predškolskih ustanova.

„U budžetu za 2023. godinu planirana su sredstva za dvije lokalne zajednice, to su preostale dvije lokalne zajednice sa područja TK Sapna i Teočak, i mi ćemo sa aktivnostima s ciljem osnivanja javnih predškolskih ustanova započeti u ovoj godini“, kazao je ministar Omerović ovom prilikom.

Općina Sapna, prema riječima načelnika Zudina Mahmutović, unazad 4-5 godina već provodi vid predškolskog odgoja. „Finansijska sredstva planiramo budžetom i angažujemo obično nastavnike razredne nastave. Ove je godine bilo malo teže. Angažovali smo i neke druge nastavnike koji imaju certifikate i mogu obavljati ovu djelatnost. Kao i dosadašnjih godina, na 4 mjesta smo angažovali 4 nastavnika. Nastava danas počinje“, naglasio je načelnik Mahmutović.

Riječ je o obaveznom programu predškolskog odgoja i obrazovanja u ukupnom trajanju od 150 sati koji trebaju organizovati javne predškolske ustanove i općine na području Tuzlanskog kantona a koje nemaju osnovanu ustanovu za predškolski odgoj i obrazovanje.

Na području općine Sapna, prema riječima direktora JU OŠ „Sapna“ Ševada Brzovića ovim bi programom trebalo biti obuhvaćeno 43 djece. „Imamo 4 punkta, centralna škola Sapna i tri područne škole Nezuk, Međeđa i Vitinica“, kazao je direktor Brzović istaknuvši zadovoljstvo i roditelja i djece te pohvalivši saradnju Općine, OŠ Sapna i Ministarstva obrazovanja i nauke TK.

„Na osnovu naših strateških dokumenata potrebno je da se u svakoj lokalnoj zajednici na području TK formira javna ustanova za predškolski odgoj. U Kalesiji je već u fazi realizacije ovaj projekat, ostale su još ove dvije lokalne zajednice. Mi ćemo nastojati da osiguramo sredstva u ovoj godini kako bismo i ovdje omogućili da roditelji mogu u više grupa slati svoje djecu, što bi olakšalo roditeljima da pristupe tržištu rada“, kazao je ministar Omerović.

O značaju ovakvog vida uključivanja u nastavni proces govorio je i načelnik Mahmutović: „Moram naglasiti da je ovo izuzetno bitno za našu djecu jer djeca koja prođu kroz ovaj vid predškolskog odgoja i ona djeca koja nemaju priliku za to, izuzetno se razlikuju kada dođu prvi dan u školu. Prvenstveno mislim na socijalizaciju a da ne pominjem neka druga znanja koja nauče“ kazao je načelnik.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstva obrazovanja i nauke TK ukupno 2845 učenika je uključeno u obavezni program predškolskog odgoja.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO