Utorak, 16 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonKoja je funkcija presretača saobraćajne policije TK?

Koja je funkcija presretača saobraćajne policije TK?

MUP Tuzlanskog kantona posljednjih mjeseci ulaže velike napore da poboljša bezbjednost saobraćaja. Naša ekipa provela je dan s pripadnicima saobraćajne policije koja sada, s novim vozilima presretačima, doprinosi i smanjenju krivičnih djela. 

Kamer Suljagić, iz Jedinice za saobraćaj MUP-a Tuzlanskog kantona više od trideset godina brine o sigurnosti prometa u Tuzli i Tuzlanskom kantonu. Posljednja četiri mjeseca rad mu je olakšan, jer su na cesti specijalizirana vozila koja bilježi svaki prekršaj u prometu.

“Broj saobraćajnih nezgoda je bio toliki na kojima je pričinjena velika materijalna šteta, a i bilo je dosta lica koja su nastradala, kako sa teškim i lakim povredama, tako i sa smrtnim posljedicama. Smanjen je broj saobraćajnih nesreća od kako su ova vozila na ulicama kantona”, kaže nam Kamer Suljagić iz Jedinice za saobraćaj MUP-a Tuzlanskog kantona.

Dvije škode karok, bijele boje u Tuzli jasan su znak da je 24 sata na cesti prisutna policija koja s devet kamera u opsegu od 360 stupnjeva regulira sigurnost u prometu. Putem displeja, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova u svakom trenutku dobivaju podatke tko na cesti ugrožava promet, jasno bilježe podatke tko nema pojas i koji vozač koristi mobitel, prolazak kroz crveno svjetlo ili na punoj liniji.

“Mi stalno apelujemo na građane da poštuju saobraćajna pravila i propise, jer na taj način smanjićemo broj saobraćajnih nezgoda. I samim time smanjit ćemo broj saobraćajnih nesreća i štitit ćemo druge učesnike u saobraćaju”, navodi pomoćnik komandira Jedinice za saobraćaj Ervin Ibrišimović. 

Presretač evidentira i registarske oznake svih osoba za kojima se traga, odnosno raspisana je potraga za njima. Ukoliko je vozilo stranih registarskih oznaka, prijava odmah ide prema graničnim prijelazima koja evidentiraju i šalju podatke o vozilu i vlasniku vozila.

“Ukoliko bi se pojavilo neko vozilo, da su tablice otuđene, sumnjive ili po bilo kojem osnovu se detektuje, mi možemo odmah obavijestiti nadležnu policijsku stanicu. I onda mi možemo poduzeti zakonom predviđene mjere”, kažu policajci. 

U MUP-u Tuzlanskog kantona nastavit će jačati sigurnosne kapacitete, kako TK ne bi i dalje bio dio crne statistike odnosno crne kronike. 

(BHRT)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO