Petak, 29 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonKako funkcioniše informatizacija zdravstvenog sistema u TK-u?

Kako funkcioniše informatizacija zdravstvenog sistema u TK-u?

Na informatizaciju zdravstvenog sistema u TK se čekalo godinama, a nakon što je taj proces prije nekoliko mjeseci završen, pitanje je šta je konkretno donio krajnjim korisnicima – građanima? Benefita ima, kazali su, ali ima i poteškoća na kojima se još mora raditi.

Informatičko-integracijski zdravstveni sistem uspostavljen krajem augusta ove godine, koji je građanima trebao olakšati zdravstvene usluge putem elektronskih knjižica, ni četiri mjeseca nakon toga nije u potpunosti zadovoljio same građane. Potez jeste za pohvalu, objašnjavaju, ali prema njihovim iskustvima, građani nisu dobili ono što su očekivali.

S druge strane, u Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona kažu da građani nemaju potrebu da brinu. Tačno je da je bilo problema prilikom digitalizacije papirnih recepata, no kažu da su greške svedene na minimum. Kada su u pitanju sumnje u pogrešno izdate recepte ili količinu, sistem sam prepoznaje problem i šalje upozorenje.

„Mogu li se tehničke greške događati – da ljekar propiše veću dozu nego što je to planirano, veći broj kutija? Naš sistem nas u svakom trenutku upozorava da je došlo do prekoračenja u broju izdatih kutija“, kaže Denis Husić, direktor ZZO-a.

Do sada je na ovom području izdato više od 250 hiljada elektronskih legitimacija, a dnevno se izda i do 30 hiljada recepata, od kojih je većina također u elektronskoj formi, čime je znatno olakšan rad.

„Mogu izraziti zadovoljstvo funkcionisanjem na području TK-a, pa čak i u onim ustanovama koje su se u početku isticale kao potencijalni problemi“, navodi ministrica zdravstva Dajana Čolić (DF).

Poboljšanje se očekuje i u narednom periodu obnovom računarske opreme u zdravstvenim institucijama na ovom području. Nadležni vjeruju da će u novoj godini svi korisnici prijeći na ovaj sistem koji će, kako kažu, funkcionisati onako kako je i zamišljeno, sa velikim olakšicama u radu, ali i uštedama u budžetu.

federalna.ba

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO