Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHSvjetski dan bez duhana: Poražavajuće da u BiH oko 15 posto mladih...

Svjetski dan bez duhana: Poražavajuće da u BiH oko 15 posto mladih konzumira cigarete

Predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH dr. Erwin Cooreman upozorio je na štetnost duhanskog dima po ljudsko zdravlje i život

Rezultati istraživanja pokazuju da oko 40 posto odraslih u Bosni i Hercegovini konzumira cigarete, a više od 50 posto pušača konzumira preko 20 cigareta dnevno, poručeno je u Sarajevo, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, povodom obilježavanja Svjetskog dana bez duhana, javlja Anadolu.

U organizaciji Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini održana je konferencija za medije, a potom i tematska diskusija ”Implementacija politika kontrole duhana u Bosni i Hercegovini”.

Siroco Messerli, direktor za saradnju u Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini, u obraćanju novinarima istakao je da uprkos svim izazovima i dalje postoji razlog za slavlje.

“Naime, Ministarstvo zdravlja Federacije Bosne i Hercegovine ove sedmice je usvojilo podzakonske akte za Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Šta to znači za građane? Znači dobru vijest zato što će se pušenje u javnom prostoru kao što su restorani, kafići, tržni centri, sve više ograničavati na područja gdje je pušenje dozvoljeno. Na taj način, pušenje neće biti zabranjeno nego samo ograničeno i tu se ne radi o uplitanju u lične slobode pušača”, kazao je Messerli.

Naglasio je da će ovaj zakon imati posljedice i za privredne subjekte.

“Firme trebaju prihvatiti ove nove propise jer oni predstavljaju poslovnu priliku zato što postoje mnogi građani koji žele da jedu u postoru gdje nema duhana i žele da kupuju u tržnim centrima gdje nema duhana”, rekao je Messerli.

Predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH dr. Erwin Cooreman upozorio je na štetnost duhanskog dima po ljudsko zdravlje i život.

“Duhanska industrija je zapravo ubica jer svake godine osam miliona ljudi umre od posljedica pušenja, a još 1,2 milion kao posljedica sekundarnog izlaganja duhanskom dimu. Sve ove brojke su nažalost činjenice i mi ih pokušavamo preokrenuti jer sve ove smrti mogle bi se spriječiti ako bi se prestalo sa pušenjem”, naglasio je Cooreman.

Podsjetio je da se ovogodišnji Svjetski dan bez duhanskog dima, koji se širom svijeta obilježava 31. maja, odvija pod sloganom “Zaštitimo djecu od utjecaja duhanske industrije“.

“Duhanska industrija je na neki način usmjerena na mlade i ne nude im toliko konvencionalne duhanske proizvode koliko elektronske cigerete, vapeove, što je također štetno i stvara ovisnost. Molim vas govorite svijetu da je pušenje štetno i da je i konzumiranje novih duhanskih proizvoda također štetno i zato moramo zaštititi naše buduće generacije”, rekao je Cooreman.

Profesor Dragan Gligorić sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, iznio je zabrinjavajuće činjenice o broju pušača u Bosni i Hercegovini.

“Rezultati istraživanja do kojih smo do sada došli pokazuju da oko 40 posto odraslih u Bosni i Hercegovini konzumira cigarete, dok preko 50 posto pušača konzumira preko 20 cigareta dnevno, što ukazuje da imamo veliku prevalenciju i intenzitet pušenja u Bosni i Hercegovini, a ono što je zaista poražavajuće je da u Bosni i Hercegovini oko 15 posto mladih konzumira cigarete”, kazao je Gligorić.

Naglasio je također da pušenje predstavlja i veliki ekonomski teret i za budžet i za građane Bosne i Hercegovine.

“Naša istraživanja su pokazala da su ekonomski troškovi pušenja u BiH između 2,4 i 3,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP, op.a.), a ti troškovi uključuju i troškove liječenja pacijenata, troškove gubitka produktivnosti zbog odsustva sa posla i prerane smrti”, rekao je Gligorić.

Svjetski dan bez duhanskog dima ove godine obilježava se pod sloganom “Zaštitimo djecu od utjecaja duhanske industrije“, a Svjetska zdravstvena organizacija poziva zemlje članice da napore u borbi protiv pušenja usmjere na donošenje strožih zakonskih rješenja koja preveniraju pušenje, štite djecu i mlade od izloženosti duhanskim proizvodima i obmanjujućim praksama reklamiranja i promocije ovih proizvoda, s posebnim fokusom na digitalne platforme koje se koriste za ciljanje djece i mladih.

Radio Feral/AA

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno